Week 16 recepten uit De Keuken van Sofie Dumont

2:11 AM

Sofie Dumont maakt deze week (10-15 december 2012) in haar keuken in Aalst: Comté kaas met chutney speculaas, worst met bloemkoolgratin, clafoutis, rode bietensoep en van bij de Chinees maar eigenlijk vanuit gekoloniseerd Indonesië: babi pangang met atjar tjampoer.

De week die was liet flink wat lekkere recepten aan bod komen, maar tijdens het kookprogramma worden niet altijd de verhoudingen van de ingrediënten weergegeven. Niet echt ideaal voor mensen die direct aan de slag willen gaan.

Vooral op woensdag tijdens de bakdag - waar Piet Huysentruyt in SOS Piet altijd uitdrukkelijk vermeldt dat je alles precies moet afwegen - laat Sofie niet weten hoe je precies het koekjesdeeg maakt. Wel zegt ze hoeveel kruiden erbij moeten (kruidenpotje van de Carrefour) en hoeveel keer draaien aan Sofie's eigen SweetMix kruidenpotje. De sponsor wordt beter in de watten gelegd dan de kijker.

Maandag toonde Sofie hoe de perfecte aardappelpuree te maken: eerst alles fijnstampen, dan pas melk, boter, eieren of wat dan ook toevoegen.

Dit is een duidelijk winter recept voor mensen die een vetlaagje proberen aan te kweken: boter in de saus, spek, 2 eieren en 1 gans potje (200 ml) crème fraîche in de puree.

Dinsdag maakt Sofie fazant in de oven en gebakken aardappelen in echt wel flink wat boter. Daarbij toont ze een makkelijke manier om witloof te stoven en tenslotte wordt van dichtbij getoond hoe je een pan deglaceert en een lekkere saus van het braadvocht maakt.

Woensdag: speculoos koekjes: een variant op het recept om speculaas te maken uit Goe Gebakken (telkens zonder eieren!) met deze keer wel zelfrijzende bloem maar geen verhoudingen. In plaats van nootjes en zelf gemaakte speculaaskruiden uit Goe Gebakken, gebruikt Sofie de 4 kruidenmengeling van sponsor Carrefour en 1 van haar eigen smaakmolentjes: Sweetmix Amaretto. Ook gaat ze van hetzelfde deeg toch 3 verschillende koekjes maken: patisserie chefs weten gewoon nooit van ophouden :)

Donderdag: Moussaka is een traditioneel Grieks ovenschotel recept met gebakken gehakt en bechamelsaus. Sofie gebruikt Quorn in plaats van vlees.

Sofie gebruikt cottage cheese: een soort van platte kaas die niet glad geroerd is. Kijk op de verpakking, want cottage cheese komt in magere en minder magere varianten, meestal blijft het toch minder vet hebben dan Griekse yoghurt. Lees hier verder wat precies het verschil is tussen cottage cheese, ricotta. mozzarella, mascarpone en andere verse, platte kazen.

Op de Nederlandse Quorn website kan je lezen dat de Quorn stukjes die Sofie gebruikt fabrieksproducten zijn . Niet echt duidelijk waarom Sofie fabrieksproducten gebruikt op de gezonde dag.

Quorn bevat 87% schimmeleiwit of mycoproteïne van een gegist microscopisch kleine fungus. De andere 13% die je eet is aroma en gerehydrateerd scharrelei-eiwit. Gerehydrateerd wil zegen dat eerst water uit het eiwit wordt onttrokken, en dan wordt het er weer aan toegevoegd. Hoe gezond klinkt dat?

Er zijn zoveel gezonde, verse alternatieven om eiwitten in je voeding te verwerken, wat maakt dat Quorn in de eerste plaats een commercieel alternatief is maakt voor vlees en dan pas een gezond alternatief. Echt gezond vertrekt van eerlijke, herkenbare producten in plaats van fabrieksproducten. Maar we kijken naar een commerciële zender, dus zijn niet echt verwondert hoe gezondheid wordt "verkocht".

Sommige Quorn producten bevat flink wat zout! Het gaat hier om een kant en klaar fabrieksproduct, en om het lekker te doen smaken wordt zout toegevoegd. En als er nu 1 ding is wat Sofie op donderdag niet wil, dan is het zout.

Lees zoals altijd de verpakking: eet je 150 gram (dat zijn 2) Chicken-Style Quorn Patties, dan heb je al 44% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid Natrium verorbert. Bovendien zit daar maar 44% van de fungus in: meer dan de helft heeft niets met het schimmeleiwit te maken. Hun lasagne bestaat slechts uit 7% van het schimmeleiwit: lees dus altijd de verpakking en besluit dan zelf in hoeverre het product gezond is of niet.

Merk tenslotte het woord scharrelei op. Quorn had in den beginne serieus wat kritiek uit de vegetarische hoek omdat ze legbatterij eieren gebruikten. Ondertussen probeert Quorn het gebruik van kippeneiwit te verminderen en worden vegan producten geïntroduceerd.

Deze donderdag gaf een leuke tip om yogurt en cottage cheese bovenop een ovenschotel te verwerken voor saus met een mooi korstje, en een superlief moment wanneer Sinterklaas Sofie 2 babysokjes cadeau doet :)

Vraag voor gezonde diabetes recepten

Ook op Facebook de vragen die we elke week stellen over de invulling van het concept "gezondheid-slanke lijn": waarom geen zout uit het strooivatje, waarom zoveel olie als je wil afslanken (duidelijk geen vetarm dieet) en of er eens duidelijk een recept kan uitgewerkt worden voor specifieke diëten zoals bijvoorbeeld diabeten.

Vrijdag maakte Sofie een lekker makkelijke spaghettisaus met gehaktballen. Ook hier vermeldde Sofie niet altijd de hoeveelheden. Jammer, want het ziet er superlekker uit,het water komt je in de mond en je weet niet precies hoe het perfect na te maken.

Sofie Dumont recepten van 10 tot 15 December 2012

  1. Maandag: Comté op toast met chutney van speculoos. Vergelijk alvast met dit Franse recept voor Frites de Comté et Chutney au Spéculoos
  2. Dinsdag: Bloemkool met kaassaus gegratineerd in de oven en geserveerd met gebakken worst en gekookte aardappelen. Jeroen Meus had al eens bloemkoolgratin klaargemaakt met gehakt in de oven. Met worst is duidelijk weer een sneller alternatief.
  3. Woensdag: Clafoutis met veenbessen: Clafoutis is eigenlijk een superdikke pannenkoek met fruit: het fruit (klassiek kersen) wordt overgoten met pannenkoekenbeslag en gebakken in de oven. Lees hier alvast verder voor een lange lijst van lekkere pannenkoeken recepten.
  4. Donderdag: Rode bietensoep: Vergelijk alvast met dit lekkere rode bietensoep recept met feta kaas uit de Libelle. Let je op je cholesterol, weet dan dat in sommige feta kazen 100 gram kaas ongeveer 90 mg cholesterol bevat en flink wat verzadigde vetzuren, dus hopelijk doet Sofie beter.
  5. Vrijdag: Babi pangang met atjar tjampoer (acar campur) wat vertaalt tot: gebakken varkensvlees met gemengde groenten in het zuur. Hopelijk trekt Sofie hier geen potje Atjar Tjampoer van de Carrefour open, anders doet het denken aan Herwig Van Hove die vorige eeuw in zijn kookprogramma "1000 Seconden" cassoulet ging klaarmaken door een blik cassoulet open te trekken:
    1 bokaal atjar tjampoer, gekocht in de Carrefour supermarkt
Weer een ganse week kijken dus om 18.00 uur op VTM naar de nieuwe lekkere recepten uit De Keuken van Sofie.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.