Week 15 recepten uit De Keuken van Sofie

10:14 PM

5 superlekkere recepten uit De Keuken van Sofie: pasta met gehaktballen, speculaas, spruitenstoemp met spek, fazant met witloof en champignons brabanconne en een gezonde, vegetarische moussaka.

Verleden week liet Sofie weer eens zien dat ze toch wel een meesterbakster is en dat ze verder graag kookt met seizoensgroenten zoals pompoen, rode kool, pastinaak en knolselder.

De 5 recepten van telkens 1 week worden tegelijk op 1 dag gefilmd en de rode draad op die dag waren de versprekingen en haperingen. Op maandag : "Maïzena is gemaakt van ...euhm... aardappelen." Op dinsdag een opnieuw rare "euhm" toen Sofie het had over haar pot met water voor de rode kool: "We pakken een grote pot met ... euhm ... water in". Op woensdag potjes 'bakken' in plaats van 'vullen' met cakebeslag of zoals zwangere Sofie dan zelf maar aankondigt nadat het haar opvalt dat haar pompoencake beslag op babyvoeding lijkt: "ofwel begin ik gewoon tilt te slaan" :-)

Op maandag gebruikte Sofie knolselder en pastinaak: 2 heerlijke seizoensgroenten van bij ons. Toch mooi om te zien dat de Vlaamse klassieke groenten weer een plaatsje krijgen op TV.

Verder proefde Sofie deze keer wel van haar knolselderpuree (in tegenstelling tot haar zoutloze puree van vorige week waar het opviel dat ze er niet van proefde). Ook geeft ze de temperatuur van zowel oven als "frituur" (frietketel zeggen ze bij ons...) aan en laat ze terecht weten dat "de gasten op de souffles moeten wachten en niet omgekeerd", want souffles vallen al snel in. De souffles komen wondermooi gerezen uit haar oven: Sofie bakt dus weer op haar best, en het is niet eens woensdag :)

Dinsdag het meest klassieke en daarom niet minder lekkere recept om rode kool klaar te maken met reuzel. Ook leerden we weer iets nieuws: we dachten dat varkensvlees steeds doorbakken moest zijn, maar Sofie bakt haar varkenskotelet rosé (jammer genoeg werd geen baktijd vermeld, maar dat hangt ook af van de dikte van je vlees, volgens een varkenskotelet recept van Piet Huysentruyt is de ganse gaartijd - aankorsten inbegrepen - ongeveer 15 minuten , Jeroen Meus laat na het aankorsten aan weerskanten 3 tot 5 minuten verder garen op een laag vuurtje). Vraag uw slager dus om raad.

Woensdag is Sofie best grappig: ze bakt haar cupcakes in papieren vormpjes en laat zien dat je die gewoon in potjes kan bakken, dus niet direct naar de winkel lopen voor de speciale cupcake vormen. Daarna pakt ze uit met een grote doos waarop geschreven "cupcakes" vol met accessoires om mooie motieven te maken voor op cupcakes... Misschien toch even naar de winkel rennen of zoals Sofie zegt: "schrijf een brief naar Sinterklaas", want de cupcakevormen hebben wij alvast wel, maar al wat Sofie dan laat zien om cupcakes te versieren hebben we dan weer niet in onze keuken.

Alvast een ideaal kinder recept om de kinderen mee in de keuken te krijgen. Bovendien supermakkelijk: alles in de blender, cupcakes vullen en bakken maar. Bovendien is Sofie de eerste Vlaamse chef - bij mijn weten - die voorstelt om de pompoen niet te schillen voor minder werk en meer smaak!

Deze pompoencupcakes rijzen niet bolvormig: lees hier verder voor het klassieke cupcakes recept van Sofie Dumont . De pompoencupcakes blijven ietwat plat, zodat je ze mooi kan versieren met platte vormpjes gesneden uit marsepein of rolfondant. We juichen dit recept vooral toe voor het gebruik van pompoen en noten, plus het is ideaal om je kinderen mee aan het werk te zetten. Voor Sofie is het dan weer ideaal want ze maakt nu steevast elke woensdag gebruik van 1 van haar lekkere "Sweet mix" smaakmolentjes :)

Donderdag "opnieuw" een bulgur recept, maar deze keer wel met bulgur en niet met couscous zoals in de taboule van week 9.

Sofie legt ook uit hoe je groenten moet roerbakken zodat ze allen even snel gaar zijn en leert je bovendien hoe je kan zien dat de bulgur goed gaar gekookt is.

Ze vertelt ook hoe je een prei moet wassen, maar ze laat het niet zien: een gemiste kans voor op TV (zeker als je weet dat VTM op maandag wel laat zien hoe je een pastinaak wast: gewoon zonder meer onder de kraan).

Tenslotte zegt Sofie dat koolzaadolie en maïsolie goed zijn om te wokken. Beide oliën verdragen hoge temperaturen en gaan dus niet ongezond verbranden. Flink wat keukentips en uitleg over het nieuwe ingredient bulger: dat zit dus goed.

"Lekker mager", zo spreekt Sofie over Griekse yoghurt. Nochtans bevat Griekse yoghurt 10% vet en voor degenen die cholesterol tellen, die weten dat dierlijke vetten ook wat cholesterol bevatten. Sofie's gerecht is voor 4 personen met 4 potjes yoghurt: 1 Carrefour potje Griekse yoghurt weegt 150 gram, bevat per 100 gram 9.2 g vet dus 13.8 gram vet, waar het met vet vrije yoghurt toch nog vetarmer kan. Natuurlijk als je vergelijkt met zure room, is Griekse yoghurt een stap in de meer vetarme richting.

Tenslotte op vrijdag een stevig Engels ontbijt op vrijdag, waarmee Sofie afsluit: "Nadien moet ge maar wat gaan hout hakken of zo..." :)

Sofie Dumont's recepten van maandag 3 tot vrijdag 7 december 2012

  1. Maandag: Sofie kent haar seizoensgroenten en gaat spruitjes klaarmaken met aardappelpuree en spek. Lees hier alvast de tips van Piet Huysentruyt uit SOS Piet om spruiten te koken zonder de bittere smaak en zonder een uitgesproken koolsmaak
  2. Dinsdag: fazant met witloof en champignons à la Brabanconne. Dat Sofie schijnbaar een liefhebster is van witloof blijkt uit haar repertoire van al 3 witloof recepten uit 70 (en met dit recept 4 uit 75 recepten): witloofsalade, hoe witloof stoven en een lekkere witloofsoep.
  3. Woensdag: het is bijna Sinterklaas, dus tijd voor speculaas: deze keer met glazuur, voordien had Sofie al eens speculaas gemaakt met noten en een zeer makkelijke platte kaastaart met speculaasbodem.
  4. Donderdag staat er weer geen vlees op het menu maar een vegetarische moussaka
  5. Vrijdag staat er dan weer wel vlees op het menu en gaat Sofie pasta maken met gehaktballen. Sofie heeft al eens een gehaktballen recept geserveerd, en een lekker Turks geïnspireerd gehakt recept, dus benieuwd waar ze deze week haar inspiratie heeft gevonden.
Elke werkdag weer steevast kijken naar De Keuken van Sofie op VTM om 18.00, nett voor Dagelijkse Kost van Jeroen Meus om 18.15 op Eén.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.