Nieuwjaarsmenu

2:05 AM

In week 18 van De Keuken van Sofie bakt Sofie mini pizza's, Berlijnse bollen en lamskroon met gratin dauphinois. Verder maakt ze ook kalkoensoep en gepocheerde rog met winter salade.


Vorige week 17 stond in het teken van kerstrecepten: ideaal want deze keer wel degelijk alles volgens thema :) Wel viel op dat meer dan eens hoeveelheden van ingrediënten niet worden vermeld, wat voor ervaren chefs natuurlijk geen probleem is, maar voor thuischefs toch meer dan welkom blijft.

Kerstrecepten: de week die was

Aperitiefhapjes op maandag en woensdag: Sint jacobsvruchten voorgerecht: de vruchten worden gebakken in de pan en geserveerd in een driehoekje van gebakken bladerdeeg met gestoofde prei en selder.

Alleen de wijnsaus hoeveelheden worden niet vermeld. Wel zegt Sofie dat je de helft wijn en de helft visbouillon gebruikt, maar vergeet er bij te zeggen hoeveel room je toevoegt. Gelukkig vermeldt Sofie het wel tijdens het maken van de vissaus voor de gegratineerde oesters: evenveel room als de hoeveelheid gereduceerde vloeistof (water en wijn) in je sauspannetje.

De hoeveelheid kaas voor in de vissaus van de oesters is "goed veel kaas": een niet ideale maatstaf voor de beginnende thuischefs.

De hoeveelheid geitenkaas in de ravioli werd ook niet vermeld, maar kan je op zicht schatten

Dinsdag: Voor de vissoep laat Sofie zien hoe je zelf een visbouillon maakt met witte wijn. Niets meer lekker dan een soep met zelfgemaakte bouillon. De soep vertrekt van een roux (evenveel boter als bloem) en Sofie vermeldt niet hoeveel roux je nodig hebt voor hoeveel bouillon.

Voor ervaren chefs als Sofie is het maken van een roux kinderspel, beginners hebben natuurlijk liefst de juiste hoeveelheden. Vandaar dat er naast Piet Huysentruyt in De Perfecte Keuken een Petra Vandewouwer stond: zij zorgde ervoor dat Piet wel degelijk alle juiste verhoudingen vermeldde, zelfs al moest piet hier dan eerst een lade voor opentrekken om zo het recept voor te lezen.

Sofie werkt alleen in haar keuken, maar het is niet echt moeilijk om tijdens de montage snel even in te spreken waar iets werd vergeten te zeggen.

Donderdag gevulde kalkoen: de hoeveelheid gehakt werd vergeten te vermelden. Nu kan je zeggen: zoek het op, op het Internet. Klopt, althans voor mensen die internet hebben, maar heeft je kokende grootmoeder internet (kan natuurlijk ook zijn dat internetloze grootmoeder niet tot de doelgroep behoort van dit kookprogramma).

De kerststronk op vrijdag van Sofie is duidelijk van een meesterbakker met flink wat versiering en smaak.

Nu geeft Sofie tijdens het bakken van haar kerststronk wel alle verhoudingen mee + baktijd + keukentechniek om te weten of je biscuit net genoeg gebakken is (want iedere oven is anders en je moet leren werken met je eigen oven: dus zowel leidraad van baktijd + weten hoe je kan voelen of het gebak goed gebakken is = ideaal).

Bovendien vermeldt Sofie waarom zure room (30% vet) "goed is voor de slanke lijn": omdat het minder vet bevat dan slagroom (35%) en veel minder vet bevat dan boterroom. het zou nog beter zijn moest Sofie de exacte vet-hoeveelheden vermelden, zodat je direct ziet dat er niet echt veel verschil is tussen zure room en slagroom, maar wel met boterroom (crème au beurre: minstens 60% vet tot minstens 82% vet in roomboter).

Zo zie je maar dat Sofie gezondheidstips kan geven zonder je moet wachten tot het "gezondheidsthema dag" is, zolang ze er de juiste gegevens bij vermeldt (exacte hoeveelheid vet of calorieën). Net zoals het voor beginnende chefs belangrijk is de juiste hoeveelheden van Ingrediënten te kennen is het voor gezondheid belangrijk te vermelden waar en hoe je precies gezond(er) bezig bent.

 

De Keuken van Sofie recepten van 24 tot 28 december 2012

  1. Maandag: kalkoensoep en sandwiches met bereide vulling
  2. Dinsdag: lamskroon met gratin dauphinois of zoals Piet Huysentruyt het noemt: gegratineerde aardappelen


    Video van Sven Ornelis om lamskroon klaar te maken
  3. Woensdag: Berlijnse bollen: gistdeeg met vulling wordt gebakken in frituurvet. Vooral niet teveel boter of room gebruiken en het deeg goed kneden, zoals voorgedaan door Piet Huysentruyt in de Berlijnse bollen uit SOS Piet.
  4. Donderdag: gepocheerde rog met sla van wintergroenten. Sofie had al eens paling gepocheerd in haar recept voor paling in't groen.
  5. Vrijdag: mini pizza's. Sofie had al eens getoond hoe je grote pizza's kan maken en hoe je pizzadeeg moet maken.
Kijken elke weekdag naar de lekkere recepten uit De keuken van Sofie op VTM om 18.00 uur

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.