Kerstmenu

12:55 AM

Het kerstmenu van Sofie Dumont bestaat uit 5 gangen: allerlei warme aperitiefhapjes, vissoep, millefeuille voorgerecht, gevulde kalkoen en kerststronk.

De recepten van Sofie Dumont staan deze 17de week volledig in het kader van de kerst.
Vorige week zagen we Sofie een paar keer zonder schort. Een hele verfrissing om Sofie eerst eens gewoon gekleed te zien, om pas dan aan het werk te schieten in haar schort.

Maandag een verrassend recept van wat je allemaal met speculaas kan maken: van traditionele kaastaart op speculaaskoekjes naar zoet smeerbaar broodbeleg gaat Sofie nog een stapje verder en maakt ze een chutney: zeer leerrijk want chutney recepten komen weinig aan bod op TV alhoewel het zeer lekkere zoet-zure dips maakt voor bij de aperitief. Mosterdpickles is dan weer de bekendste "chutney van bij ons". Met alle groentenrestjes die je in de ijskast kan vinden: een ideaal rest recept, zeker na sinterklaas met de speculaas en de mandarijntjes.

In Sofie's uitleg over de vorming van wijnazijn hoorden we een verspreking over wijsteenzuur, al heeft deze keer op Facebook daar niemand een opmerking over gemaakt :) De uitleg over balsamico azijn en Comté kaas: allemaal superleerrijk + rucolablaadjes uit de koude wintertuin :)

Dinsdag opnieuw heel leerrijk: Sofie laat stap voor stap zien hoe je een bechamelsaus maakt vertrekkend van een roux en waarin je de klonters voor je ogen ziet verdwijnen. Bovendien geeft ze ook de keukentermen mee:
 • deglaceren: koude vloeistof in een pan met aanbaksels gieten zodat de aanbaksels weer loskomen voor in de saus
 • witte roux met melk = bechamelsaus
 • bechamelsaus met kaas = kaassaus of Mornaysaus
Jammer genoeg geen hoeveelheden voor de melk noch de kaas in de kaassaus, ook niet welk soort kazen Sofie gebruikt. Niet erg, want Sofie had eerder al eens kaassaus gemaakt. Al staan de repten ook op het internet, niet iedereen heeft internet.

Woensdag hetzelfde probleem: een superlekkere clafoutis met verse veenbessen met bijna alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden, maar geen vermelding van de hoeveelheid boter. Meer keukentermen! Sofie legt uit wat een kortdeeg is (niet te lang mengen, "alsof het nog niet gemengd is"): de boter gaat koud in het beslag en het deeg wordt kort gemengd zodat je nog stukjes boter in je beslag gaat terugvinden. Het deeg is dus alles behalve elastisch.

Keukentips: alles afdekken wat in de koelkast gaat, want een koelkast droogt alles uit en de tip om de taart pas vol te gieten als ze al in de oven staat.

Meesterbakster dat ze is, maakt Sofie nog snel een mooi kroontje rond de taartvorm. De gebakken taart wordt natuurlijk afgewerkt met Sofie's Sweet Mix.

Donderdag vertelt Sofie nog voor de generiek expliciet het thema van donderdag: "ik ga zo weinig mogelijk calorieën in een gerecht gebruiken".

Dit lukt perfect met de zeer calorie arme rode bietensoep die Sofie maakt op basis van ontvette kippenbouillon. Daarna gaat het caloriearme thema compleet de mist in want Sofie serveert de soep met vette garnituren:
 • sneden brood gebakken in een pan flink gevuld met olijfolie
 • 2 eetlepels zure room van Carrefour met 30% vet
 • 1 theelepel zalm eitjes (ongeveer de helft van de calorieën in zalm eitjes zijn van vet)
Eerst geeft Sofie 2 tips geeft om al het vet uit de soep te scheppen (ijskast methode), en dan gaat ze extra vet toevoegen.

Dan de wonderbaarlijke zoutbus van Carrefour. Eerst begint Sofie met een tafel gevuld met ingrediënten maar zonder zout, en van zodra je Sofie de soep ziet kruiden met peper, staat er plotseling ook een zoutbus van Carrefour op tafel. De sponsor Carrefour wordt duidelijk nooit vergeten, zelfs op de zoutloze donderdag staat het strooibusje op tafel.

Zout of geen zout: er zitten geen calorieën in zout, dus waarom er op donderdag zonder zout gekookt wordt, blijft onduidelijk.

Carrefour is een supergrote supermarkt met een uiterst rijk assortiment aan producten. Het zou leuk zijn moest er iemand voor de donderdag lekkere, caloriearme producten aankopen in plaats van het nu toch wel in ieders brein gekerfde zure room doosje van Carrefour met 30% vet.

Verder zoals de rest van de week boordevol kooktips: wanneer is de kippenbouillon klaar, welk mes gebruik je om brood te snijden, rode bietensap vooraleer je een berg gaat opfietsen, hoe stap voor stap de kippenbouillon maken... allemaal leerrijk.

Vrijdag geeft Sofie dan weer bijna alle juiste verhoudingen van de toch wel "ontelbare" ingrediënten in haar versie van babi pangang met zelfgemaakte atjar tjampoer zoals in Azië: niets uit een bokaaltje :) Alleen de hoeveelheid groenten in de atjar tjampoer wordt niet bij vermeld. Niet echt een moeilijk gerecht maar wel veel werk, en hoe ze het allemaal gedaan krijgt in 15 minuten: chapeau voor Sofie :)

Sofie Dumont recepten van 17 tot 21 December 2012

Deze week gaat Sofie een gans kerstmenu uitwerken. Lees hier alvast verder voor meer dan 30 kerstrecepten.
 1. Maandag: assortiment warme aperitiefhapjes. lees hier alvast verder hoe je supersnel en creatief aperitiefhapjes klaarmaakt volgens ideeën van Piet Huysentruyt. Of doe meer inspiratie op met deze aperitiefhapjes.
 2. Dinsdag: vissoep. Als je wil weten wat er mis kan lopen met vissoep, lees dan hier verder hoe SOS Piet een lekkere vissoep maakt.
 3. Woensdag: millefeuille of bladerdeeg met Sint-Jacobsvruchten of coquilles saint jaques.
 4. Donderdag: gevulde kalkoen. Lees hier verder voor een stap voor stap recept met foto's om gevulde kalkoen te maken of lees hier verder hoe Piet Huysentruyt een sappige kerstkalkoen maakt in de oven. Kijk ook nog eens hoe Sofie gevulde courgetten maakt met kalkoen.
 5. Vrijdag: kerststronk: dit wordt heel interessant om te zien hoe een meesterbakker als Sofie de klus klaart in vergelijking met de kerststronk van een all round chef zoals Piet Huysentruyt.
Voor meer keukentips en kerstmenu ideeën, kijken dus elke weekdag om 18.00 uur naar De Keuken van Sofie Dumont op VTM.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.