Witloofsoep maken

8:13 PM

Lekker recept om witloofsoep te maken met het kookvocht van gestoofd witloof,croutons en rookworst. Vergelijk met de witloofsoep recepten van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt.

Gooi nooit het kookwater of stoofwater van gestoofde groenten weg: je kan het steeds gebruiken als een soort "groentebouillon". Ideaal is het vocht van gestoofde wortelen te gebruiken voor wortelsoep, het vocht van gestoofde bonen voor bonensoep...

Vermits witloof een witte groente is, wil je graag een witte soep maken, en ga je er dus geen wortelen of groene selder in verwerken. Gebruik dus witte groenten zoals ui, wit van prei, aardappel en/of rapen. Zorg ervoor dat de witloofsmaak overheerst, dus voeg sterke smaakmakers slechts in kleine hoeveelheid toe.

Sofie wast haar schilde aardappelen, Jeroen Meus doet dat niet want dan was je het zetmeel weg. Jeroen heeft gelijk en heeft dus extra zetmeel in de soep. Jeroen gaat zijn soep echter na het pureren niet opnieuw opkoken, en verliest zo de binding van de zetmeelkorrels die pas vrijkomen en gaan opzwellen door te koken na het pureren.

Sofie garneert met warmoes: een vergeten bladgroente, waar men vroeger de bladnerf van klaarmaakte. Soms verwart met snijbiet, wat dunnere nerven heeft en als bladgroente wordt klaargemaakt. Warmoes kan je verwerken zoals spinazie, alleen is een spinazieblad sneller gaar gekookt of gestoofd.

Tenslotte houdt Sofie ervan om witloofsoep te serveren door gewoon een scheutje room over de soep te gieten om de bitterheid van het witloof weg te nemen. Room is lekker, maar teveel room is voor sommige mensen niet gezond.

Lees hier verder voor het witloofsoep recept van Jeroen Meus en alle tips van Piet huysentruyt om geen bittere witloofsoep te maken.

Witloofsoep ingrediënten

 • hoeveboter
 • 2 witte ajuinen
 • 3 aardappelen
 • 4 dotten witloof
 • kookvocht dat je overhoudt na witloof te stoven
 • zelf getrokken kippenbouillon of water en instant bouillon
 • voor de garnituur: wat nog in de tuin voorhanden is: in november zijn dat enkele bladeren warmoes, ook wel snijbiet genoemd, om wat zure smaak in de soep te brengen
 • 1 rookworst
 • olijfolie
 • enkele sneden brood voor de croutons

Witloofsoep recept

Lekker en makkelijk recept om witloofsoep te maken met witloof, uit en aardappel en te serveren met gerookte zalm of gepelde garnalen
 1. Smelt hoeveboter in een grote soeppot.
 2. Snijd de ajuin in stukken en begin aan te stoven in de boter. Zorg ervoor dat de ajuinen niet beginnen te kleuren, anders heb je geen mooie, witte kleur van je soep. Dus gewoon zachtjes aanstoven op een klein vuurtje.
 3. Neem een paar mooie blaadjes witloof, en houd ze apart voor de garnituur. Snijd de rest van het witloof in stukjes en stoof mee aan met de ajuin. Roer zo nu en dan om.
 4. Ondertussen voor de garnituur snijd je de mooie, overgehouden witloofblaadjes in lange reepjes en spoel met water zodat ze niet grijs gaan verkleuren.
 5. Schil de aardappelen, spoel eventueel vuil eraf, snijd in stukjes en voeg bij de aanstovende groenten. Roer weer om.
 6. Giet er dan kookvocht van witloof over en zet de groenten verder onder met water of kippenbouillon.
 7. Kruid met peper en zout.
 8. Breng de soep aan de kook en laat een 20tal minuten pruttelen onder deksel, totdat de aardappels zacht zijn.
 9. Ondertussen snijd je de warmoes fijn.
 10. Ondertussen snijd je ook de rookworst in stukjes. Snijd de stukjes net niet half door gelijk cervela in't frietkot.
 11. Bak de rookworst wat krokant aan in een pan met wat olijfolie en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
 12. In dezelfde pan bak je nu croutons, broodkorstjes of broodreepjes, langs beide kanten.
 13. Als de soepgroenten gegaard zijn, pureer je de witloofsoep en serveer met de garnituur: ideaal als je nog restjes wil toevoegen van gepelde garnalen of van de gravad lax zalm die Sofie vorige week wist klaar te maken in plaats van een nieuwe rookworst aan te snijden.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.