Week 14 recepten uit De Keuken van Sofie

8:00 PM

De nieuwste, lekkere Sofie Dumont recepten van week 14 uit De Keuken van Sofie: een soufflé van restjes knolselder, rode kool met kotelet van varken, cupcakes bakken met pompoen, wokken op donderdag en English breakfast of Engels ontbijt op vrijdag.

Even terugblikken op de voorbije week. Een lekker recept op maandag: hachis parmentier maar Sofie zegt dat ze dat in Aalst hete bliksem noemen en kondigt ook zo haar recept aan. Goed om weten dus dat als je in Aalst hete bliksem bestelt, je geen appel-aardappelpuree op je bord krijgt, maar een ovenschotel met groenten, vlees en aardappelpuree.

Dinsdag maakt Sofie lekkere kroketten gepaneerd met amandelschilfers in plaats van gewoon paneermeel. De gaartijd van de hazenrug is wel erg kort (gewoon korsten in de oven en warm houden in een oven op 100 graden): voor zij die graag een rode cuisson hebben op hun bord.

Woensdag laat Sofie zien waarom je best geen ronde siliconenvorm gebruikt om biscuit in te bakken: de vorm wiggelt er op los en de biscuit wil zonder brokken niet echt makkelijk uitkomen zonder brokken. Verder allemaal geen probleem voor Meesterchef Sofie die alles mooi verbergt onder een laagje boterroom.

Donderdag blijft vraagtekendag wat gezondheid of slanke lijn betreft. Het viel op dat Sofie haar knolselderpuree klassiek ging kruiden met - we citeren Sofie - : "peper en euhm...". In plaats van zout kwam "euhm", want op donderdag wordt het blauwe Carrefour zoutbusje niet gebruikt. Je ziet Sofie bovendien ook niet proeven van haar ongezouten knolselderpuree.

De rode draad op donderdag gezondheid-slanke lijk blijkt: geen zout uit het strooivaatje, geen rood vlees en een minimum aan zuivelvetten. Sofie geeft ook de optie om de knolselderpuree te mengen met room (35% vet) of zure room (35% vet), Griekse yoghurt (10% vet - Colruyt Griekse yoghurt: 9.2% vet), gewone yoghurt (0 tot 3.8 % vet) of karnemelk (0% vet). Aan de kijker dus in hoeverre hij/zij een zuivelvette of zuivelvet-arme puree wil. Ook dwingt Sofie niemand om geen zout te gebruiken: recepten blijven tenslotte suggesties waarmee je doet wat je wil.

Misschien nuttig om de kijker wat warenkennis mee te geven op donderdag, zowel op alle andere dagen: wat er wel en niet vet is, hoeveel KH, hoeveel calorieën, hoeveel verzadigde vetten, hoeveel cholesterol, lactose of glutenvrij, zodat de kijker elke dag zelf een bewuste keuze kan maken in hoeverre het recept past in zijn of haar gezonde levensstijl.

Makkelijk: als Sofie elke dag alternatieven geeft met warenkennis, dan kan iedereen zo gezond of ongezond koken als hij of zij wil op elke dag van de week.

Vrijdag laat Sofie eindelijk zien hoe zij kippenbouillon maakt (alles in 1 pot, niets versnijden en pruttelen maar: makkelijker kan niet). Bovendien maakt ze een pasta, wat nogmaals haar patisserie meesterschap toont.

Sofie Dumont recepten van 26 tot 30 november 2012

  1. Maandag: soufflé van knolselder. Soufflés zijn luchtige Franse hartige voorgerechten of zoete nagerechten, bestaande uit een puree met flink wat eierdooiers of banketbakkersroom waaronder opgeklopt eiwit wordt gemengd en zo wordt gebakken in de oven. Het eiwit zorgt ervoor dat het gerecht mooi rijst, maar bij gebrek aan bloem zakt het na het bakken al snel weer in, en wordt daarom best zo snel mogelijk na het bakken geserveerd. Piet Huysentruyt maakte hier al eens een lekkere pastinaak souffle.
  2. Dinsdag: varkenskotelet met rode kool. Een klassieker, dus vergelijk alvast met het snelle varkenskotelet recept met mosterdsaus van Piet Huysentruyt of zoals op Jeroen's verjaardag: aardappelpuree met wortelen en kotelet van Jeroen Meus.
  3. Woensdag: pompoen cupcakes. Eindelijk eens iets anders om met pompoen te doen dan soep maken. Al moet gezegd dat je hier alvast het lekkerste pompoensoep recept kan vinden waar je zelf naar voorkeur de zoet-zure-pittige smaken kan balanceren. Meer klassieke pompoensoep recepten vind je bij Jeroen Meus en 10 tips van Piet Huysentruyt om je pompoensoep feestelijk te serveren. Sofie gaat de zoete smaak van de pompoen extra accentueren in een cupcake.
  4. Donderdag: bulgur met groenten uit de wok. Deze keer wel een gerecht met bulgur in plaats van zoals we dachten in haar taboule uit week 9 waar Sofie in plaats van bulgur gewoon couscous gebruikte. Evenzeer lekker met couscous natuurlijk, maar deze week leer je dus wat meer over bulgur.
  5. Vrijdag: Engels ontbijt. En we bedoelen dus niet de corn flakes maar wel het oerdegelijke ontbijt waarmee je een koude winterdag stevig mee kan inzetten:
    Stevig Engels ontbijt met toast, ei, spek, worst, champignons, tomaat, bonen in tomatensaus en aardappelpuree 
Deze week belooft duidelijk wat lekkers en creatiefs, dus kijken elke weekdag om 18.00h op VTM of naar de herhalingen om 12.40h.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.