Week 13 recepten uit De Keuken van Sofie

12:00 AM

Van 19 tot 23 november 2012 maakt Sofie Dumont 2 aardappelpuree's: hete bliksem met spek en knolselderstoemp met zeewolf. Ze bakt een lekkere mokkataart in de oven, als Italiaans recept maakt ze tortellini in brodo en als klassieker een hazenrug met cognac-roomsaus.


Terugblik op vorige week: de beste tip voor maandag restjesdag: gebruik het kookvocht van gestoofde (gekookte) groenten steeds voor in een groentesoep.

Voor dinsdag klassieker liet Sofie zien hoe ze zelf al eens superplatte pommes duchesse of hertoginnenaardappelen klaarmaakt: ze begint niet opnieuw maar laat gewoon het "foute" resultaat zien, wat evenzeer lekker smaakt. Meer educatief had ze aan de kijker kunnen uitleggen waarom de puree te plat was en hoe je dat kan voorkomen (eerst aardappelen pureren, dan melk toevoegen tot de gewenste consistentie en niet het recept correct afwegen en afmeten).

Woensdag = bakdag = Sofie op haar best met een nougat recept zonder eiwit uit Australië, dat je ook met de kinderen kan maken. Lekker, makkelijk en je hoeft niet tot vrijdag te wachten om een nieuw, internationaal gerecht te leren kennen.

Donderdag = vegetarisch. Een zeer makkelijk voorgerechtje voor in de oven met seizoensgroenten inclusief de vergeten groente pastinaak. Hopelijk blijft Sofie koken met (vergeten) groenten van bij ons, groenten die je zelf in de tuin kan kweken zonder pesticiden. Gezond koken vertrekt van gezonde, biologische ingrediënten uit de duurzame landbouw.

Vrijdag's internationale recepten gaat Sofie weer naar Italië. Sofie laat zien hoe je supersnel in minder dan 30 minuten een toch lekkere spaghettisaus kan maken, inclusief het koken van de pasta en het maken van pesto. Snelle, lekkere recepten met verse groenten zijn altijd een topper.


Sofie Dumont recepten van 19 tot 23 november 2012

  1. Koken met restjes op Maandag: hete bliksem: traditioneel een Limburgs aardappel recept uit de appelstreek. Stamppot met aardappel en appel al dan niet met stukjes spek erbij. Supermakkelijk en superlekker. Jeroen Meus had dit al eens klaargemaakt, zij het door de appels tot moes te koken en de aardappels niet fijn te stampen, strooide dan paneermeel over de platte stamppot om dan te grillen in de oven. Appels zijn natuurlijk flink voorhanden tijdens de herfst. Een lange uitleg en dan begint Sofie ineens Hachis Parmentier te maken: een lekkere ovenschotel met gehakt, prei, kaassaus en aardappelpuree zonder appels.
  2. Dinsdag klassieker: hazenrug met gebakken aardappelkroketten: Sofie gaf verleden week een wildragout recept waarvan ze zei dat je het ook voor hazenrug kan gebruiken. Deze week gaat ze hazenrug bereiden met een cognac roomsausje. Fine Champagne is een Franse cognac: gemengd van minstens 50% cognac uit het Grande Champagne district en de rest uit het Petite Champagne district. Nog niet zolang geleden had Piet Huysentruyt in SOS Piet als hazenrug klaargemaakt: eerst in een pan aanbruinen als basis voor de portosaus en de gebruinde rug dan verder garen in de oven.
  3. Woensdag = bakdag: mokkataart. Sofie weer op haar best wat bakken en patisserie betreft: dit recept vind je niet terug bij de all round chefs Jeroen noch Piet. Sofie maakt biscuitdeeg met 8 eieren (in De Meesterbakker gebruikte ze 6 eierdooiers voor in de biscuit van haar chocolademoussetaart) en vult met een mokka-boterroom met opnieuw 8 eierdooiers. Lees hier alvast het recept van Piet Huysentruyt voor mokka boterroom met 6 eierdooiers: al bij al ook geen recept voor mensen die een laag cholesterol dieet volgen.
  4. Donderdag = geen vlees dag: knolselderpuree met zeewolf. Jeroen Meus had al eens een superlekkere knolselderpuree klaargemaakt met gebakken knolselder en selderzout. Zeewolf is een vis uit de orde van de baarsachtigen, Jeroen Meus serveerde zijn knolselderstoemp met een andere baars: roodbaars.
  5. Vrijdag = internationaal recept: tortellini in brodo of pasta zelf maken en serveren in kippenbouillon: een lekker gerecht uit de Italiaanse keuken: Tortellini in brodo of pasta gekookt en geserveerd in lekkere bouillon 
Flink wat lekkere, winterse gerechten: elke werkdag afstemmen dus op VTM om 6 uur 's avonds voor de nieuwste afleveringen uit De keuken van Sofie Dumont.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.