Week 11 recepten uit De Keuken van Sofie

10:33 PM

Tussen 5 en 9 november 2012 kookt Sofie Dumont een lekker Pools bigos jagers stoofpotje, zalm, witloof in de oven en gaat ze brownies en pladijs bakken.

Terugblikken op vorige week: Sofie beantwoordde in haar kookprogramma hoe het restje op maandag in haar koelkast terechtkwam en wat gezond op donderdag nu precies is. Nochtans was de donderdag minder gezond dan Sofie wel dacht: het recept bereiden was dan wel gezond, het ingredient zwaardvis wordt voor zwangere vrouwen als Sofie afgeraden te eten wegen het te hoge kwikgehalte in de vis.

En dan kwam ineens de kritiek dat Sofie te duur is in vergelijking met Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost...

Kritiek: kookt Sofie Dumont te dure gerechten?

Op de Facebook pagina van De Keuken van Sofie lazen we volgende reactie:
  Sofie zou beter taartjes blijven bakken. Want haar programma mist consistentie en voeling met de realiteit. Truffel? Terrine van ganzenlever? Zwaardvis? Niet bepaald ingrediënten die voor een doorsnee budget! Laat Jeroen Meus onze dagelijkse kost bereiden, Sofie, en ga weer pateekes bakken! Kritiek op de Keuken van Sofie Dumont: te duur, niet consistent en niet realistisch?

Laten we eerst opmerken dat Jeroen Meus vorig jaar in Dagelijkse Kost ook zwaardvis met rijst klaarmaakte met de vermelding: tussen de 6 en 10 Euro per persoon. Na even rekenen blijkt dat Sofie's gerecht in dezelfde prijsklasse valt dan het recept van Jeroen:

Sofie's zwaardvis recept per persoon:
 • 150 gram Carrefour zwaardvissteak - evenveel als in Jeroens recept - (aan 29,95€/kg) = 4.5 €
 • 1/4 de morieltjes (aan 7,99 € voor het gans gebruikte potje) = 2 €
 • 1/4 van het ganse pak rijst (aan 1,69 € voor het pak Carrefour langkorrelige rijst van 1/2 kg) = 0.425 €
 • 1/4 van het potje olijven (aan 2,65€ voor 1 potje Griekse zwarte olijven) = 0.66
Je zit dan aan 7.6 euro per persoon. Om binnen Jeroen's 10 euro te blijven heb je nu nog per 4 personen 9.6 euro over om te kopen:
 • 1 limoen in een gans zakje van 6 van een halve kilogram 2,49 €
 • marinade van een beetje van 1 ganse fles Portugal Portico Verde wit 4.09 €
 • pijpajuin en vers venkelloof moest je dit zelf niet groeien in je tuin of in een bloempot voor het raam. 
Goedkoop is het zeker niet, maar ook duidelijk niet duurder dan de zwaardvis van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost. Jeroen gebruikte bovendien 200 gram zeekraal (lees hier verder wat zeekraal precies is)wat in 2010 bij Carrefour te verkrijgen was voor ongeveer 5 € of 1.25 € per persoon. Ook een niet echt goedkoop ingredient, maar: wat is er nu nog goedkoop en toch nog binnen het dure budget van 10 euro.

Sofie en Jeroen zijn dus duidelijk even prijsbewust bezig. Klopt natuurlijk dat het concept van Dagelijkse Kost de recepten verdeeld in 3 prijsklassen. Jammer genoeg kom je dat pas te weten als je naar de website gaat. Er is geen vaste "goedkope" thema-weekdag bij Jeroen (een duidelijk gebrek vind ik, dat bovendien heel makkelijk op te lossen is). Je weet bij Jeroen ook nooit op voorhand op welke dag er wat wordt gedaan. Bij Sofie weet je wel degelijk dat je op woensdag altijd goed zit bij haar specialiteit patisserie.

De kritiek van "duur" blijft natuurlijk terecht, zowel bij Jeroen en Sofie:
 • er zijn goedkopere streekingrediënten van bij ons waar zowel Jeroen en Sofie reeds melding van maken. Maar seizoen's en streekgebonden koken kan duidelijk nog beter, een uitdaging voor beide chefs. Sofie's programma is nog nieuw en we zijn echt benieuwd wat ze in de winter dan wel uit haar tuin gaat koken.
 • er zijn goedkopere zwaardvis alternatieven die Sofie had kunnen vermelden. Zoals Sofie opmerkte is zwaardvis een stevige vis, het is makkelijk om enkele andere stevige vissen aan te bevelen die goedkoper zijn en een evenzeer lekkere maaltijd zullen voorschotelen.
 • zowel Jeroen als Sofie kunnen tijdens hun TV uitzending even vermelden wat het gerecht kost: bij Jeroen is het raar dat het niet gebeurt, want het maakt deel uit van het concept van Dagelijkse Kost, bij Sofie heeft de aankoper dan even wat extra werk zodat je precies weet of het recept wel degelijk in je budget past vooraleer je hun sponsor, de Carrefour, binnenstapt.

De week die was

Even vermelden dat Sofie ondertussen al 50 recepten heeft voorgeschoteld in haar kookprogramma! :-)

Maandag begon alvast goed: Sofie legt uit waarom er 1 steak op overschot is in haar ijskast, laat deze leukweg marineren in sake en stelt enkele extra Japanse ingrediënten voor om mee bij te steak te serveren: makkelijk, geloofwaardig en vooral leerrijk om weer eens nieuwe ingrediënten te ontdekken die toch makkelijk in de super te koop zijn.

Dinsdag een grappige klassieker. Grappig in woord en daad: Sofie vergat bijna de pruimen bij het konijn met pruimen recept te voegen en vroeg "wat kweekt er als konijnen"? Antwoord: ... konijnen dus :) Alvast een makkelijk en lekker recept.

Woensdag laat Sofie haar beste kant weer zien: een patisseriechef maakt geen tiramisu met koekjes uit de winkel, maar bakt de koekjes snel even zelf. Net zoals Anna Olson - ook een patisseriechef - dat doet in haar tiramisu met aardbeien recept.

Bovendien begon Sofie calorieën te tellen, en het was niet eens donderdag :). Ze voegde bij haar tiramisu geen slagroom maal wel eieren toe voor de slanke lijn. We maakten even het rekensommetje waar Sofie Slagroom vervangt met 1 ei en 2 eierdooiers:
 • 1 ei van 50 gram: 72 calorieën met 5 gram vet (waarvan 1.6 verzadigd)
 • 2 eierdooiers (samen 34 gram): 108 calorieën met 9 gram vet (waarvan 3.2 verzadigd).
 • Samen: 180 kcal met 14 gram vet waarvan 4.8 verzadigd
Carrefour room van 35% vetgehalte:90 gram room heeft 302kcal met 31.5 gram vet waarvan 22.5 gram verzadigd. Sofie's tiramisu recept met eieren is duidelijk minder rijk aan calorieën en verzadigd vet dan een gelijkaardige variant met slagroom zonder eieren.

Tot slot sluit Sofie weer af met een grappige opmerking: "'t Zijn serieuze tiramisu glazen: als ge er zo eentje binnen hebt, moeten ze u ni gaan vragen om het gras af te rijden...".

Donderdag gezonddag startte sterk maar gebruikte vis met kwik: Sofie ging van start met haar gezonde dag te definiëren als: geen zout, geen suiker, geen vet, maar wel veel smaak. De groenten in de tuin van Sofie worden bovendien biologisch geteeld, wat zowel gezond is voor Sofie, voor de planten en voor de tuin zelf. De Europese bijencrisis is een duidelijk voorbeeld dat pesticiden het ganse ecosysteem compleet in de war brengen en vernietigen.

De gekende uitspraak "kan dat dan wel, landbouw zonder pesticiden?" kunnen we snel beantwoorden: de mensheid deed aan biologische landbouw sinds het ontstaan van de landbouw tot ongeveer 1945. De naam "conventionele landbouw" is alles behalve conventioneel en nog geen eeuw oud. Ondertussen heeft deze zogenaamde conventionele landbouw in 1 eeuw bijna alle bijen uitgeroeid in Europa. Weet dat bijen bloemen bestuiven zodat deze vruchten en zaad kunnen vormen.

Maar als bloemen en bijen je niet kunnen interesseren: laten we het dan even hebben over zwangere vrouwen en ongeboren babies. Vervuiling brengt zware metalen in de zee, in de zwaardvis en op uw bord. De Amerikaanse FDA had zwaardvis van het menu geschrapt wegens te hoog kwikgehalte in de vis. Om de vis toch verkoopbaar te houden verdubbelde het FDA haar "gezond toegelaten" chroom gehalte zodat zwaardvis "ineens weer wel gezond werd".

Bovendien geeft het FDA voor zwangere vrouwen als Sofie de richtlijn dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet meer dan 1 keer per maand zwaardvis mogen eten. Anders gezegd: in zwaardvis zit kwik, en hoe meer kwik je opstapelt in je lichaam, hoe giftiger je lichaam wordt.

Gezond eten vertrekt met gezonde ingrediënten: het haalt weinig uit een giftige vis op een gezonde manier te bereiden.

Goed nieuws deze donderdag: Sofie begon ietwat calorieën te vermelden: 100 gram zwaardvis geeft energie om 15 minuten te fietsen of 20 minuten te wandelen of zoals Sofie dat doet: 20 minuten hard werken in de keuken :) Sofie vermeldt echter niet de calorieën van de erbij geserveerde saus, die flink wat wijn en olie bevat.

Ook Sofie's herhaaldelijk vermelde volkswijsheid van "alle alcohol verdwijnt tijdens het koken", is jammer maar helaas niet waar. Als je de alcohol 15 minuten laat meepruttelen, is ongeveer slechts de helft verdampt. En voor dit recept laat Sofie de witte wijnsaus duidelijk minder lang pruttelen. Lees hier verder voor meer cijfers hoeveel alcohol er achter blijft tijdens het koken.

Nu zal je zeker niet dronken worden na het verorberen van Sofie's zwaardvis met wijnsaus, de saus ga je bovendien niet gans opdrinken, maar wordt verdeeld over alle tafelgasten. Maar als je een crepe suzette besteld, weet dan dat de alcohol tijdens het flamberen maar 1/4de minder wordt: vandaar dat het er in pannenkoekenhuizen soms flink plezant aan toe gaat :) Lees hier alvast verder voor een crepe suzette recept en vele andere pannenkoeken recepten.

Met op deze donderdag bovendien een schoonheidstip: ga geen zwarte olijven snijden net voor je 's avonds naar een sjiek feestje moet gaan: de kleur van de olijven komt je manicure niet ten goede.

Sofie gebruikte ook volkorenrijst in plaats van gewone rijst: volkoren producten brengen meer vezels in je lichaam, wat dan weer nodig is voor een gezonde stoelgang. Een dieet bestaande uit overwegend fastfood bevat te weinig vezels om gezond te zijn. Volkorenrijst moet wel veel langer koken dan gewone rijst (lees op de verpakking, voor een biologische bruine volkorenrijst reken je normaal gezien 3 kwartier).

We merken op dat er "rijst met vis" werd gegeten: weinig groenten deze donderdag (geen budget meer?), tenzij de gezonde tuinkruiden in de saus en in het kookvocht van de rijst.

Vrijdag internationaal stond er weer vis op het menu. Gezonde vis zonder zware metalen bevat gezonde vetten die veel minder aanwezig zijn in gewoon vlees. Dus wat 2 vis recepten per week betreft kunnen we Sofie alleen maar toejuichen zo verder te gaan. Bovendien wordt de zalm gemarineerd zonder olie. Maak in plaats van een roomsausje een yoghurtsausje met verse kruiden, en

Sofie's vrijdag is zelfs gezonder en beter voor de slanke lijn dan haar
donderdag
.

Sofie Dumont recepten van 5 tot 9 november 2012

 1. Op maandag = restjes: van zalm, kaas, tomaat en tapenade in bladerdeeg gebakken in een hartige taart: jaja, alweer vis op het menu, en Sofie bakt natuurlijk als geen ander! Lees hier alvast verder voor een flinke lijst recepten voor hartige taarten.
 2. Dinsdag = klassieker: witloof stoven en dan gratineren in de oven met hesp en kaassaus. Vergelijk alvast met witloof met kaas en hesp uit de oven van Sofie's voorganger uit De Perfecte Keuken Piet Huysentruyt.
 3. Woensdag = bakdag met chocolade brownies 'full option'. Vergelijk alvast met het brownie recept met witte chocolade van niet in patisserie gespecialiseerde Piet Huysentruyt.
 4. Donderdag = ... visdag: gebakken pladijs (de vis van het jaar 2011) met gekookte aardpeer en gekookte schorseneren (in seizoen van oktober tot maart).
 5. Vrijdag = internationaal: Poolse Bigos of een zuurkoolschotel recept gebaseerd op een lekker jagers stoofpotje met wat er in de herfst aan paddestoelen voorhanden is, vlees naar keuze en meestal ook zuurkool.Bigos is een poolse jagers stoofpot met woudpaddestoelen, vlees naar wens en zuurkool  
Elke werkdag kan je de recepten van De Keuken van Sofie Dumont bekijken op VTM om 18.00 of in de herhaling de dag daarna om 12.40 in de vroege namiddag.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.