Week 9 recepten uit De Keuken van Sofie

1:44 AM

Van 22 tot 26 oktober 2012 maakt Sofie Dumont taboulé of Libanese salade met bulgur, tournedos of steak Rossini, eclairs, dorade vis in de oven en een Italiaans recept met kalfslapjes: escalope limona piccata.

Terugblikken op de thema dagen van vorige week: Sofie lijkt volledig op haar gemak en vult haar kookprogramma met keukentips en warenkennis. De Keuken van Sofie werd tegelijk plezanter en interessanter!

Maandag=restjesdag was Sofie op haar best qua thema, kooktechniek, warenkennis en presentatie. Loempia is een ideaal recept om restjes in te verwerken en Sofie geeft flink wat tips wat er allemaal in kan en wat niet.

Bovendien beveelt ze citroenverbena aan, niet alleen als keukenkruid, maar ook voor in een thee.

Sofie legt ook uit waar babymais vandaan komt en wat loempia dan wel is (warenkennis is altijd interessant) en belangrijker: waar je ingrediënten kan kopen zoals: loempiavellen vind je altijd in een Aziatische winkel maar ook al in sommige supermarkten.

Dinsdag=klassiekerdag: opnieuw boordevol kooktips en uitleg over ingrediënten. Tot zelfs een uitleg waarom je van rode druiven rode en witte wijn kan maken, maar van witte druiven alleen witte wijn.

Ook legt Sofie uit waarom je wel druiven uit blik kan gebruiken (in tegenstelling tot verse druiven uit SOS Piet in zijn kwartel recept) en legt ze uit dat je de verse druiven laat meekoken maar de reeds gegaarde druiven uit blik slechts op het eind van de bereiding toevoegt. Logisch hoor ik u denken, maar er zijn mensen die recepten op de voet volgen maar wel bijvoorbeeld de verse druiven door blikdruiven vervangen en zich dan afvragen waarom de druiven zo platgekookt zijn.

Woensdag=bakdag is Sofie normaal op haar best, al vond ik ze dinsdag en maandag nog beter :) Haar frangipanetaart bouwde verder op een frangipanetaart recept dat ze toonde in Goe Gebakken en waar ze nu peren aan toevoegde, gepocheerd in suikersiroop.

Donderdag spontaan en grappig: "ziet ge me nog staan",lacht Sofie, nadat haar champignons op de grillpan begonnen te stomen. Jammer genoeg wordt "op de lijn gelet", zonder echt calorieën te tellen.

De groentelasagne is alles behalve vetarm door het gebruik van flink wat olijfolie, noten, zure room en kaas: misschien wel even veel calorieën als in een gewone portie lasagne bolognese, maar met minder verzadigde vetten. Misschien daarom dat Piet Huysentruyt in zijn nieuw gezondheidsprogramma Kris Verburgh van het Voedselzandloper dieet uitnodigt, om samen gezonde dieet recepten uit te werken.

Vrijdag=hamburger Sofie dag :) ... 2 leuke verhaaltjes, de beste hamburger ooit - (met blue d'Auvergne kaas, dank je wel voor de tip Sofie!). Supergrappig dat zwangere Sofie u de raad geeft de hamburger door te spoelen met een frisse pint en dat ze in haar Tefalpan staat te krabben met een metalen pannenkoekenschepper, terwijl ze uitlegt dat dit dus niet echt goed is voor een Tefalpan :)

Een week niet alleen boordevol lekkere recepten, maar prettig gepresenteerd met flink wat nuttige kook en keukentips.

Sofie Dumont recepten van 22 tot 26 oktober 2012

 1. Maandag: taboulé met gefrituurde groenten.
  Taboule: peterseliesalade met bulgur
  Taboulé is een peterseliesalade uit het Midden Oosten met bulgur, tomaat en ui met een simpele vinaigrette van zout, peper, olijfolie en citroensap. Bulgur is dan weer een rijst of couscous vervanger, vooral bekend in Pilav, wat dan weer de risotto van het Midden oosten is. Bulgur zijn gestoomde tarwekorrels die dan worden gedroogd en gemalen in verschillende diktes. Mooi dat Sofie ook op maandag internationaal gaat en ons alweer een gezond graanproduct voorschotelt.
 2. Dinsdag: tournedos Rossini. Een klassieker die Piet Huysentruyt al eens heeft voorgedaan in zijn steak Rossini uit SOS Piet met allerlei tips hoe de boter niet te doen verbranden. Sofie giet echter gewoon de boter weg alvorens de pan te deglaceren en nieuwe boter toe te voegen.
 3. Woensdag: eclairs. Sofie had in Goe Gebakken al eens een recept laten zien om eclairs te maken. Misschien maakt ze deze keer een makkelijker banketbakkersroom en legt ze precies uit hoe je het soezendeeg niet te dik en niet te dun moet maken.
 4. Donderdag: dorade recept in de oven. Wat warenkennis betreft kan Sofie ons het verschil leren tussen de doradesoorten: zeekarper, goudbrasem en soms verkeerdelijk als dorade aangezien: de kleine roodbaars.
 5. Vrijdag: een zeer snel klaar Italiaans recept: escalope limona piccata ofte een dungeklopt stukje kalfsvlees dat bebloemd gebakken wordt in hoeveboter waarbij een snel sausje met citroen wordt geserveerd en wat fijngehakte peterselie:
  Escalope limona piccata of kalflapjes gebakken in boter, geserveerd met een makkelijke citroensaus 
Alle recepten uit De Keuken van Sofie Dumont kan je bekijken elke weekdag om 18.00 uur op VTM en de volgende werkdag om 12.40 uur ook op VTM in de herhaling.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.