Week 8 recepten uit De Keuken van Sofie

12:06 AM

Van 15 tot 19 oktober 2012 maakt Sofie Dumont loempia's van restjes, klassieke kwartel met krielaardappelen en druiven, lekkere frangipanetaart met peren, groentelasagne en hamburger met blauwe kaas en uienconfituur.

Terugblik op vorige week: een heerlijke, hartige taart of vleespastei op de restjesdag, maar met de al meermaals vermelde kritiek: de restjes zijn bij Sofie dikwijls reuzegroot. Ideaal zou zijn dat Sofie enkele tips meegeeft waarmee je in dit geval 400 gram restjes gehakt mee kan vervangen? Tips zoals: "vries restjes worst en gehakt in tot je 400 gram hebt", "hak een overschot van vlees fijn"... Kan ik bijvoorbeeld het gehakt vervangen door kippenvlees waar ik net bouillon heb van getrokken? Want dat is dan wel weer een flinke vleesrest.

Dinsdag de klassieke sole meunière zoals we Piet Huysentruyt al meerdere keren vis hebben zien bakken. Wel schudt Sofie de vis in een plastiek met bloem, wat veel minder gesmos is dan in een bord te werken. Wat vooral opvalt is dat Sofie het braadvet weggiet, een nieuwe klont boter toevoegt en dan pas de pan gaat deglaceren (zie haar gebakken tournedos of in haar cordon bleu recept, waar Piet huysentruyt ervoor zorgt dat de boter niet aanbrandt en meestal mee de basis van de saus maakt.

Woensdag=bakdag: een lekker recept voor superluchtige wafels. Sofie gebruikt bijna ale kooktechnieken om meer lucht in het gebak te krijgen: gist, bakpoeder en opgeklopt eiwit. Wil je nog meer lucht, werk dan met spuitwater of bier.

Donderdag = zoutloze dag? = afslankdag? = geen vleesdag? = gezonde dag? Het donderdagthema blijft onduidelijk, al herhaalt Sofie enkele keren dat er calorie-arm gaat gekookt worden. Het werd echter verwarrend toen ze boter door olijfolie ging vervangen met als reden dat olijfolie minder calorieën bevat dan boter. Niets is minder waar: beide zijn vet en geven ongeveer evenveel calorieën (om precies te zijn: evenveel gram olijfolie geeft zelfs iets meer calorieën dan boter).

Verschillende diëten stellen voor om verzadigde vetten in de voeding te vervangen met onverzadigde, en daarom wordt in zulke diëten vermeld dat olijfolie "gezonder" is dan boter.

De vragen voor "donderdag = gezond = denken aan de lijn" blijven open:
  • wat is nu precies "gezond" op donderdag,
  • wat is nu precies "letten op de lijn" op donderdag en
  • waarom lijkt zout bijna elke donderdag uit den boze? (en waarom wordt op andere dagen er toch flink wat uit het blauwe Carrefour zoutpotje gestrooid?)
Vrijdag zegt Sofie het zelf: ik kook op mijn manier een recept dat zijn oorsprong vindt in Thailand. Behalve het kleine foutje dat voor Sofie paksoi en Chinese kool hetzelfde is, lijkt het gerecht sterk op een Thaise hotelversie gekookt door een Belgische chef: verwacht een zeer duidelijk andere smaak als je een authentieke pad thai gaat eten van straatvenders in Azië.

Sofie's versie is zeker "gezonder" en laten we hier onder gezonder verstaan: een half ei per persoon (voor zij die letten op hun cholesterol consumptie en de garnalen voor de andere tafelgasten laten) en flink wat rauwe groenten toegevoegd net voor het serveren (rauwe groenten en fruit bevatten meer enzymen en vitamines dan gegaarde groenten en fruit).

Sofie Dumont recepten van 15 tot 19 oktober 2012

  1. Op maandag = restjesdag gaat Sofie loempia maken. Lees hier alvast verder voor een recept van mini loempia aperitiefhapjes en dipsausjes of een recept om zelf loempiavellen te maken.
  2. Dinsdag klassieker: kwartel met druiven en krielaardappelen: het water komt me nu al in de mond! Sofie gebruikt druiven uit blik in plaats van verse druiven zoals in het
    kwartel recept uit SOS Piet en legt uit hoe en waarom ze druiven uit blik verkiest.
  3. Woensdag bakdag: een lekkere frangipanetaart met peren en cognac. Sofie had reeds in Goe Gebakken dit frangipane recept laten zien, maar dan zonder fruit. Vergelijk alvast met dit frangipanetaart recept met appelen uit SOS Piet of de frangipanetaart van Jeroen Meus, klassiek afgewerkt met een laagje suikerglazuur en met extra amandelextract in de vulling.
  4. Donderdag "geen vlees en meestal geen zout dag waar in onduidelijke context het woord gezond wordt herhaald": groentelasagne. Geen zout in lasagne? 50 gram Parmezaanse kaas bevat alvast 808 mg sodium of 33% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Wat verzadigd vet betreft zit je met 50 gram Parmezaanse kaas en 50 gram zure room aan (8.3g + 11.5g =) 19.8 gram of ongeveer de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Mag je wel de rest van de dag geen extra verzadigde vetten meer consumeren wil je "gezond" bezig zijn. We blijven dus met de vraag zitten: wat houdt "gezond" precies in op donderdag?
  5. Vrijdag internationaal: Sofie's persoonlijk hamburger recept met haar favoriete blauwe kaas en uienconfituur.
Alvast weer elke avond van de week afstemmen op VTM om 18.00 's avonds voor de nieuwste gerechten uit De keuken van Sofie Dumont.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.