Week 7 recepten uit De Keuken van Sofie

1:37 AM

Van 8 tot 12 oktober 2012 maakt Sofie Dumont vleespastei van restjes, klassiek gebakken zeetong of sole meunière, wafels, linzensoep en Pad Thai of gebakken rijstnoedels in de wok uit Thailand.

Terugblik op vorige week: de restjesdag was origineel en supersnel om de ganse overschot van gekookte mosselen (zonder de schelpen natuurlijk) in de blender te mixen en klaar is je mosselsoep.

Voor dinsdag klassieker liet Sofie zien hoe je kaaskroketten kan maken met dezelfde ingrediënten zoals Jeroen Meus gebruikte in Dagelijkse Kost. We dachten dat de ietwat oudere Piet Huysentruyt de klassieke kroketten recepten van zijn ouders gebruikte met gelatine, maar blijkt dat de nieuwe generatie koks zoals Jeroen en Sofie geen gelatine meer gebruiken. Modern klassiek dus :)

Woensdag = bakdag = Sofie op haar best met een lekkere confituurtaart met zelfgemaakte taartbodem en vers fruit. Hopelijk doet ze zo verder en geeft ze meer tips en technieken om verschillende soorten deeg te maken voor allerlei gebakjes.

Donderdag = afslankdag blijft met vraagtekens zitten. Sofie zei dat haar afslankrecepten weinig calorieën bevatten en geen zout. Jammer dat om minder calorieën te hebben, Sofie gewoon de suiker uit de marinade van de rode kool haalt, zonder met iets te vervangen. De kunst van elk dieet gerecht is smaakvol te blijven en dus niet wat ingrediënten uit een normaal recept schrappen.

Jammer genoeg wordt ook niet vermeld hoeveel of hoe weinig calorieën dan wel in het gerecht zitten (al dan niet een schatting): niet echt praktisch voor iemand die steevast calorieën moet tellen om gezond door de dag te komen.

Vrijdag's thema van internationale recepten blijft zoals we al eens gezegd hebben een gemiste kans:
  • Ofwel ga je op zoek naar authentieke recepten, gevonden ter plaatse,
  • ofwel vermeld je de typische gerechten die voor de westerlingen worden gekookt,
  • ofwel vermeld je de inspiratie die je hebt opgedaan in het buitenland, en hoe je dat met Belgische ingrediënten en kooktechnieken gaat veranderen.
Wat nu op vrijdag overblijft is gewoon een buitenlandse naam gepresenteerd door een binnenlandse chef.

De kritiek op Facebook is dan ook meermaals van volgende aard, "dat Sofie er volledig naast zit":

Facebook kritiek dat Sofie's buitenlandse recepten dikwijls niet authentiek zijn

Jammer genoeg kom je met die kritiek ook niet verder: als je het authentieke recept kent, deel het dan met anderen, zodat ieder kan zien hoe het anders kan. We herhalen dat Sofie best lekker kookt op vrijdag, maar we hadden graag iets meer gezien dan gewoon een buitenlandse naam op een verder Vlaamse menukaart.

Sofie Dumont recepten van 8 tot 12 oktober 2012

  1. Maandag restjesdag: vleespastei. Het bekendste pastei gerecht is wellicht een koninginnehapje. Maar je kan het gebak natuurlijk vullen met saus en wat je maar voorhanden hebt: een ideaal vertrekpunt voor een recept van restjes.
  2. Dinsdag klassieker: sole meunière met spinazie en gekookte patatten. Sole is zeetong en sole meunière klinkt ingewikkelder dan het is: meunière is bakken in het schuim van de boter op een rustig vuurtje. De zeetong kruiden (kruiden goed aan kloppen op de vis), de vis even in bloem wikkelen (Sofie doet de bloem in een plastiek zak en schud hierin de vis wat om) en bakken in hete boter (in koude boter wordt de bloem niet krokant gebakken) in een tefalpan: er wel voor zorgen dat de stukken vis net in de pan passen zodat de boter nergens verbrandt, en je een lekkere saus kan maken van het braadvocht. Piet Huysentruyt had in SOS Piet al eens uitgelegd hoe je kabeljauw met bloem moet bakken en dan een sausje kan maken van het braadvocht. Sofie giet eerst het braadvet weg, voegt dan nieuwe boter toe alvorens de pan te blussen met citroensap, en haar saus is klaar.
  3. Woensdag gaat Sofie lekker luchtige wafels bakken. Sofie had in De Meesterbakker al eens Brusselse wafels gebakken met gist, voor Brusselse wafels zonder gist lees je hier verder voor het Brusselse wafels recept van Piet Huysentruyt.
  4. Donderdag: groene linzensoep... eens benieuwd hoe Sofie een soep op smaak kan brengen zonder zout, en... zit er dan geen zout in de zelfgemaakte kippenbouillon?
  5. Vrijdag: Pad Thai, iets wat je in alle Thaise restaurants kan proeven, behalve dan... in Thailand: daar vind je het in de eerste plaats bij de straatvenders. Oorspronkelijk een Chinees gerecht: kway teow pad Thai, een gewokt rijstnoedels gerecht, in Thailand natuurlijk met typisch Thaise ingrediënten.
Alvast weer elke werkdag afstemmen op VTM om zes uur 's avonds voor de nieuwste afleveringen uit De keuken van Sofie Dumont.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.