Week 10 recepten uit De Keuken van Sofie

1:32 AM

Tussen 29 oktober en 2 november 2012 gaat Sofie Dumont lekkere tiramisu maken met exotisch fruit, 2 vis recepten met zalm en zwaardvis, een lekker konijn met pruimen recept en op maandag een restjesrecept met steak, boontjes en algen.

Een terugblik op vorige week: alvast 5 makkelijke en lekkere recepten met de gebruikelijke themavragen: is de maandag echt een restjesdag en wat houdt gezondheid op donderdag in?

Sofie zette de week alvast grappig in: "We beginnen met wat eerst rustig moet opzwellen, en dan heb ik het niet over mezelf, maar over de couscous :) . "

De restjes van maandag waren weer ver te zoeken. Sofie zegt het zelf: "we zouden eigenlijk al aan tafel kunnen gaan met de taboule, maar we moeten de restjes nog verwerken..." Deze keer worden 2 volledige courgettes en aubergines als "restjes" gevonden in de ijskast en gefrituurd zoals tempura, al merkt Sofie op dat tempura alleen met eiwit wordt bedekt..

Ook werkt Sofie met wat in het seizoen is, en dat is voor nu boschampignons. Sofie heeft het ook over verse erwten, en dat is dan weer alles behalve het seizoen.

Een gemiste kans was even het verschil uit te leggen tussen bulgur, griesmeel en couscous: taboule wordt klassiek gemaakt met bulgur, daar waar Sofie nu eerder een vegetarische couscous salade heeft gemaakt. Misschien was het correcter het gerecht gewoonweg "Sofie's vegetarische couscous" te noemen, met eiwit uit erwten en kaas en andere ingrediënten die Sofie gewoon zelf lekker vindt, zoals in de persoonlijke stijl van haar nieuwste kookboek: Happy Days met Sofie Dumont.

Op de klassieke dinsdag ging Sofie toch wel een grote klassieke stap verder dan Piet Huysentruyt voor de steak Rossini. Piet maakt een snelle saus door de pan van de tournedos te deglaceren met cognac, water en zijn instant bouillon. Sofie vertrekt van een Spaanse saus met vers getrokken fond (al wordt het recept voor fond en bouillon nog steeds niet gedeeld): de overschot van de saus kan je in kleinte partjes of ijsblokjes invriezen als basis voor andere sauzen.

Voor de puristen kan vermeld worden dat een sauce espagnole vertrekt van een bruine roux en niet van bruin aangestoofde groenten zoals Sofie het doet. Vermits je de groenten toch moet bruinen, spaart Sofie met haar werkwijze wel een pot afwas uit, iets dat we altijd kunnen waarderen :) .

Op woensdag maakte Sofie eclairs en paste ze haar recept uit Goe Gebakken aan met vooral meer aandacht voor de juiste textuur van het soezendeeg. Misschien had Sofie hier beter bij vermeld dat, alhoewel het een makkelijk recept is, het recept even makkelijk mis kan lopen.

Sommige recepten zien er op TV veel sneller en makkelijker uit dan als je ze zelf moet gaan maken in je keuken. belangrijk bij soezendeeg is het deeg al roerend goed te drogen in de pot op het vuur en juist genoeg eieren onder het droge deeg te mengen onder alweer voortdurend goed te roeren (1 voor 1 voor elk ei).

Op donderdag kleedde Sofie zichzelf assorti met haar dorade vissen :) Om gezond te doen gebruikt Sofie geen zout maar wel vissaus. Op zich evenzeer een zoute bedoening, 1 eetlepel vissaus bevat al gauw meer dan 1 gram Natrium: de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Klinkt zo een beetje hetzelfde als "gezond koken zonder suiker" voor diabeten, en dan de suiker vervangen met maltodextrine (zoals in de misleidende, zogenaamde stevia producten van Natrena en Canderel) dat ongeveer in dezelfde mate je bloedsuikerspiegel doet verhogen zoals suiker dat doet. Opnieuw geldt hier de regel: wat versta je onder gezondheid en pas hieraan je ingrediënten aan.

Heel jammer is Sofie te horen zeggen dat het "wetenschappelijk bewezen is" dat je door het eten van rode pepers heel veel calorieën kan verbranden en dus ook kan vermageren. Er bestaat gewoon geen wondermiddel om te vermageren: een gezond dieet en bewegen is de boodschap.

Bovendien heeft niet iedereen een spijsverteringsstelsel dat hete pepers aankan (het overgevoelig reageren met een lopende neus, gebeurt ook in je darmen), dus ga niet volle bak pepertjes eten zonder even je dokter te raadplegen.

Vrijdag was een kalfslapje in citroensaus: de eenvoud zelve, al vergat Sofie er wel bij te zeggen hoe lang je de kalfslapjes dan wel moet laten bakken. Cuisson is toch iets waar je graag wat aanwijzingen voor krijgt wil je een nieuwe recept maken.

Sofie Dumont recepten van 29 oktober tot 2 november 2012

  1. Op maandag = restjesdag gaat Sofie boontjes maken met steak en zeewier.
  2. Dinsdag = klassieker: konijn met pruimen. Vergelijk alvast met de konijn en pruimen recepten van Piet Huysentruyt en Jeroen Meus.
  3. Woensdag = bakdag met lange vingers voor in tiramisu met kiwifruit.
  4. Donderdag = ... visdag: Sofie gaat zwaardvis bakken. Zwaardvis werd door Greenpeace in 2010 aan hun lijst toegevoegd van verkochte vissoorten die in hoge waarschijnlijkheid gevangen wordt in niet-duurzame visserij. Waarom er niet meer aandacht wordt besteed aan vis van bij ons is een raadsel als er wat groenten betreft wel getracht wordt met groenten van bij ons uit het seizoen of uit de tuin te werken.
  5. Vrijdag = internationale gravad lax: een Zweeds gepekeld zalm recept voor op de boterham, veel beter dan gerookte zalm. Zelfde vraag als op donderdag: waarom wordt er niet meer aandacht besteed aan de vis van bij ons. Ik hoor u correct antwoorden: dan is het niet meer internationaal! Klopt, maar het blijft jammer dat vis van ver wordt gepromoot (ik hoor u denken: VTM is en blijft een commerciële zender), terwijl er dichterbij flink wat lekkere vis wordt gevangen en dan terug dood in de Noordzee wordt geworpen.
Elke werkdag weer kijken dus naar De Keuken van Sofie Dumont op VTM om 6 uur 's avonds of herhaalt de dag daarna: 40 minuten na de middag.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.