Pannenkoeken recept

11:48 PM

2 lekkere pannenkoek recepten van Sofie Dumont: Bretoense hartige pannenkoeken met boekweit en lekkere zoete pannenkoeken op basis van wafeldeeg.

De makkelijkste recepten om te bakken zijn nog steeds de recepten om pannenkoeken te bakken: je kan ze zowel zoet maken voor dessert of hartig voor bij de gewone maaltijd, wat je vooral in de Indiase keuken kan terugvinden.

Om lekkere, hartige pannenkoeken te bakken moet je spelen met het soort van meel dat je gebruikt: griesmeel of andere bloem dan gewone tarwebloem maken het verschil en het "dagdagelijkse brood" in verschillende culturen. Dichtbij ons kennen we alvast de Bretoense hartige pannenkoek op basis van boekweitmeel.

Beslag voor wafels en pannenkoeken kan door elkaar gebruikt worden en wordt meestal gemaakt door de droge ingrediënten in 1 kom te doen en daarin de natte ingrediënten te mengen. Het beslag bevat weinig gluten, is vloeibaar en wordt in een kom bewaard tot voor het bakken.

Meestal is wafelbeslag iets dikker dan pannenkoekenbeslag en wordt extra olie (gesmolten boter) toegevoegd voor de mooie bruine kleur en vooral om niet aan het wafelijzer te blijven kleven. Om wafels zeer luchtig te maken, wordt het eiwit dikwijls apart opgeklopt en onder het beslag gemengd. Dit kan je evenzeer doen voor luchtige pannenkoeken.

Hartige pannenkoeken

Lees hier verder voor Sofie's stap voor stap Bretoense pannenkoeken recept met foto's.
 1. Sofie liet dit recept zien in Goe Gebakken: meng 125 gram boekweitmeel met 125 gram gewone bloem en een snuifje zout.
 2. Werk hierdoor 500 ml lauwe melk waarin je 12 gram verse gist hebt in opgelost, 2 eieren en een potje vette platte kaas van Gervais (Petit Suisse 60 gram).
 3. Laat het beslag minstens een half uur gisten en bak in een hete pan ingevet met een klontje boter.

Zoete pannenkoeken

We vinden niet direct een kant en klaar recept van Sofie Dumont voor dessert pannenkoeken. We verwijzen hier naar Sofie's wafels recept dat we even omrekenen voor 1 ei:
 • 1 ei
 • 7 gram verse gist
 • 125 ml volle melk
 • 125 ml water
 • een klein snuifje zout
 • 160 gram zelfrijzende bloem
 • 50 gram gesmolten hoeveboter
 • 17 gram griessuiker
Gebruik minder boter dan in het wafeldeeg: bijvoorbeeld slechts 10 gram, en voeg meer melk, water of (tafel)bier toe als je beslag te dik is naar wens.

Verder gewoon de gist in het lauwe water oplossen, de eieren in hun geheel toevoegen, de natte ingrediënten onder de droge ingrediënten mengen, laten rijzen en afbakken in een ingevette pan.

Hopelijk gaat Sofie wat meer pannenkoeken recepten uitwerken in de Keuken van Sofie, wat perfect kan op elke dag: op maandag gevuld met restjes, op dinsdag=klassieke grootmoeders pannenkoeken, op woensdag=bakdag, op donderdag=gezond (pannenkoeken zonder ei bijvoorbeeld of glutenvrij) en op vrijdag voor internationale pannenkoeken recepten: makkelijk, goedkoop en lekker!

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.