Konijn Recept

10:06 PM

Grappige Sofie vergeet bijna de pruimen... en laat zien hoe je snel superlekker konijn met bier en pruimen kan maken op grootmoeders wijze: met tips voor het kiezen van bier.

Sofie neemt een bruin brood, maar snijd de buitenste korst eraf. Nochtans zit de meeste smaak van elk brood in de korst. Je kan meer smaak toevoegen door het brood te vervangen met peperkoek en zelfs met speculaaskoekjes.

Gebruik in een stoofpot recept steeds een bier dat je lekker vindt, maar dat vooral niet bitter is: anders dringt na een uur pruttelen de bitter smaak van het bier in het vlees. Ideaal zijn de zogenaamde "bruine bieren".

Sofie gebruikt Piedbœuf Brune, wat ietwat jammerlijk aangezoet is met saccharine, maar vroeger dikwijls het bier van keuze was bij de grootouders. Mijn grootmoeder gebruikte ook graag 2 flesjes "dubbele" van de Trappisten van Westmalle of van de abdij van Chimay. Piet Huysentruyt gebruikte in het stoofvlees van SOS Piet Rodenbach en Grimbergen Dubbel. Jeroen Meus gebruikt Spéciale Belge van brouwerij De Ryck: een bier met zachte hopsmaak, dus niet uitermate bitter. Een meer bekende Spéciale Belge bier is het bolleke uit Antwerpen.

Piet gebruikt in zijn konijn met pruimen recept wat basilicumazijn: alles hangt natuurlijk af van je smaak en de hoeveelheid zuur je bier al aan het gerecht gegeven heeft. Proeven dus van het bier en als het vlees gaar is, kan je de smaak van het kookvocht nog wat corrigeren indien nodig.

Sofie kookt met het deksel op de pot, dus gebruik niet teveel bier + fond, want er gaat niets verdampen (fond is eigenlijk al ingekookte bouillon): als alles net onder staat heb je genoeg vloeistof. Ikzelf doe half bouillon (ik sudder wel zonder deksel) en half bier, Sofie voegt 750 ml bier toe en dan net zoveel fond tot alles onder staat.

Konijn recept

 • een klontje hoeveboter
 • 1 konijnenbil per persoon
 • peper en zout
 • 1 ajuin
 • 2 sneden bruin brood
 • 2 eetlepels mosterd
 • 3 kruidnagels
 • enkele takjes tijm
 • enkele blaadjes laurier
 • 1 grote fles (750 ml) Piedbœuf Brune (Bruin, Foncée)
 • donkerbruine vleesfond
 • 1 eetlepel cassonade donkere bruine suiker
 • een 200tal gram gedroogde pruimen
 • verse peterselie (niet fijngehakt)

Konijn maken op grootmoeders wijze

Lekker makkelijk recept om konijn te maken op grootmoeders wijze met bier, pruimen en fond
 1. Neem een stoofpot met dikke bodem en deksel en smelt er een klont hoeveboter in.
 2. Kruid de konijnenbillen met peper en zout langs alle kanten.
 3. Als de boter bruint, voeg je de konijnenbillen toe en bruin ze langs beide kanten.
 4. Snijd ondertussen een ajuin in halve maantjes en voeg toe als de billen langs 1 kant een bruin kleurtje hebben. Draai de billen om en strooi er de ringen bovenop. Laat de andere kant van de billen bruinen.
 5. Voeg kruidnagels toe.
 6. Besmeer elke snede brood langs 1 kant met mosterd en leg met de mosterdkant naar boven op de bouten.
 7. Als de billen langs beide kanten gebruind zijn, giet je er 750 ml bruin bier over en net zoveel vleesbouillon tot de billen en het brood net onder staan.
 8. Voeg er wat tijm en laurier aan toe, strooi er de bruine suiker over alsook peper en zout, voeg de pruimen toe, zet het deksel op de pot en laat minstens een half uurtje sudderen tot het vlees makkelijk van de bouten valt.
 9. Als het vlees gaar is, doe je wat peterselie in de pot en zet je het vuur uit.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.