Week 6 recepten uit De Keuken van Sofie

1:43 AM

Van 1 tot 5 oktober 2012 maakt Sofie Dumont Franse vissoep of bouillabaisse en heilbot met salade. 3 keer wordt er gebakken: reepjestaart op woensdag, kaaskroketten op dinsdag en wraps met köfte of kofta lamsvlees op vrijdag.

Terugblikken op de zogenaamde thema dagen van vorige week. Het thema maandag = restjesdag was weer eens ietwat overdreven vorige week: Sofie had 3 kippenbouten op overschot en tovert ineens een extra potje gaar kippenvlees om haar kipsalade te maken. Wel lekker en makkelijk, maar dus niet echt volledig met restjes.

Dinsdag = klassieke recepten: mosselen met frieten, voorgebakken op 140 graden: ieder zijn meug natuurlijk, wij eten ze liever zowel voor als afgebakken warmer. Wat niet echt klopt is dat Sofie voorbakken "pocheren" noemt. Maakt het recept niet minder lekker, maar waarom de kijkers iets fouts leren, als je het ook juist kan noemen.

Woensdag = bakdag: een supersnel en makkelijk recept voor appelflappen: zo heeft Vlaanderen Sofie leren kennen in Goe Gebakken en zo is ze nog steeds op haar best.

Donderdag = slanke lijn dag. Sofie zei het nog eens klaar en duidelijk dat donderdag we aan de slanke lijn doen en niet een "gezond dag" hebben zoals ik dag. Wat nu onduidelijk is, is welke dieetstrategie Sofie dan wel gebruikt.

Wat opvalt is dat er donderdag meestal geen zout wordt gebruikt : dat is leuk om op korte tijd wat water te verliezen, maar daar wordt je niet echt slanker van.

Verder vindt Sofie dat zure room van 30% een "vriendelijk vet" is. Dat doet een beetje denken aan het Atkins dieet. Vele andere diëten, zeker een dieet laag aan cholesterol, een vetarm dieet of de Voedselzandloper van Kris Verburgh, zien niet echt wat er zo vriendelijk aan room is.

De "grap" is dat Sofie kiest voor zeer vetarm vlees: kalkoen. Ze legt bovendien uit dat kalkoen nog magerder is dan kippenvlees. Ze lacht dat je de kalkoen natuurlijk niet met vel en al moet gaan bakken en oppeuzelen... En dan giet ze er een flinke scheut olijfolie en 2 overvolle eetlepels zure room bij... Niet echt duidelijk wat ze nu wel probeert te doen: lekker zal het zeker wel zijn.

Tenslotte vindt Sofie dat je met olijfolie nooit fout kan gaan. Wel, olijfolie is voor velen vriendelijker dan room, maar teveel olijfolie wil zeggen dat je teveel vetten binnenspeelt: ergens is er de regel: geniet met mate.

Vrijdag = buitenlandse recepten. Sofie ging voor pizza, noemt het een 4 stagioni, maar verdeelt de pizza niet in 4. Opnieuw: wat smaak betreft ziet het er uitermate lekker uit, maar waarom de kijker iets fout leren, als je het ook juist kan zeggen.

Bij VTM zullen ze wel weten wat commercieel werkt en wat niet. Maar de kijker wordt wel ietwat voor onnozel gehouden door ze foute info te geven (tenzij dit kookprogramma onder de loper "fictie" valt, dan mag Sofie zeggen wat ze wil :-) ).

Terug naar Piet Huysentruyt en Petra Vandewouwer is ook niet ideaal: Petra kon dan wel de zinnen van Piet afmaken en ervoor zorgen dat alle kooktips aan bod kwamen, maar ze stond daar soms gewoon wat ajuin te snijden. Jamie Oliver loste dat in zijn eerste shows op door "de vrouwelijke camera" vragen te laten stellen. Niet in beeld, maar wel zelfde informatie.

Sofie schijnt dan ook haar "oven" troefkaart in de dagthema's te verwerken: woensdag appelflap, donderdag courgette in de oven en vrijdag pizza bakken. Thema's blijven een goed idee, maar misschien voor elk thema een andere expert chef inlassen? Zo zou Piet Huysentruyt nu hij 17 kg gewicht heeft verloren op donderdag de ideale man zijn om een afslank thema uit te werken. Maar Piet is zelf al aan zijn eigen gezondheidsprogramma begonnen.

Sofie Dumont recepten van 1 tot 5 oktober 2012

  1. Maandag = restjesdag: "bouillabaisse of vissoep" wordt een supersnelle mosselsoep, geserveerd met een gebakken rode poon. Eens zien of Sofie meer kooktips kan geven dan SOS Piet in zijn Spaanse vissoep... Niet dus, maar de tip om je mosselkookvocht te pureren is zeker een topper op zichzelf :)
  2. Dinsdag = klassieke recepten. Sofie gaat kaaskroketten maken. Maakt ze de kaassaus met 2 bindingen zoals Jeroen Meus of met 3 bindingen zoals Piet Huysentruyt?
  3. Woensdag = Sofie op haar best met lekkere reepjestaart of een confituurtaart met kort deeg, amandelpoeder en vers fruit.
  4. Donderdag = afslanken met vis en groenten: vissalade met gegrilde heilbot
  5. Vrijdag = Turkse recepten gemaakt door een Belgische chef: Sofie maakt haar versie van wrap met köfte of lamsgehakt met een snelle looksaus.
Alvast elke werkdag weer kijken naar De keuken van Sofie Dumont om 18.00 uur op Vlaanderen's commerciële zender VTM.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.