Week 5 recepten uit De keuken van Sofie

9:22 PM

Van 24 tot 28 september 2012 maakt Sofie Dumont kipsalade, appelflappen, gevulde courgette en pizza. Op dinsdag gaat ze lekker klassiek mosselen koken met friet.

Na 1 maand of 20 recepten uit De Keuken van Sofie vind ik Sofie nog steeds ietwat "minder spontaan" dan tijdens haar Goe Gebakken presentatie. Maar als ze zoals in De Perfecte Keuken 1400 recepten gaat serveren, dan hebben we nu net iets meer dan 1% uit Sofie's repertoire mogen meemaken: tijd genoeg om stilaan wat "losser uit de schort" te komen.

De vraag blijft: hoe zit het nu juist met de dagdagelijkse thema's? Op "donderdag, gezond dag" blijft de rode draad duidelijk geen vlees en veel groenten, zoveel groenten dat er zelfs geen rijst noch aardappelen worden gekookt. De vreemde eend in de bijt was echter de gezonde gazpacho soep: dat is ietwat moeilijk om als volledig avondmaal voor te schotelen. Gazpacho was ook het enige donderdag gerecht met zout.

Wat wel opviel is dat Sofie op vrijdag (couscous) een gezonde tip geeft hoe je makkelijk het vet van je kippenbouillon kan halen (goed voor degenen die een vetarm dieet willen volgen). Op dinsdag (cordon bleu) opnieuw een gezonde tip, goed voor degenen die een laag cholesteroldieet volgen: als je graag gezonder wil koken, gebruik je olijfolie of arachideolie in plaats van de supergrote klont boter.

We hopen dat Sofie deze gezonde trend verder gaat volgen: wil je gezond leven, dan moet je dat elke dag doen, en dat lukt het best met zulke kleine tips zoals Sofie ze tussen haar recepten voegt: kleine tips die niet veel werk noch moeite vragen.

Op vrijdag vermeldt Sofie duidelijk dat haar "buitenlandse" recepten niet authentiek zijn zoals ze in het buitenland worden gekookt. Voor de puristen onder ons heel belangrijk, want als ik bijvoorbeeld "de smaak van Thailand wil proeven", wil ik een recept met ingrediënten en kooktechnieken van ginder. Anders kan ik even goed naar de Chinees een friet met currysaus gaan halen: evenzeer lekker maar helemaal niet "de smaak van Azië".

Wat restjes maandag betreft zat Sofie ook helemaal goed: een omelet maken met wat er in de ijskast te vinden is, en niet met een restaurant-overschot van 32 tijgergarnalen zoals in het scampi "restjes" recept. Maandag alvast een salade van kippenrestjes, dat volgt dus de ingezette trend van "echte overschotten".

Sofie Dumont recepten van 24 tot 28 september 2012

  • Maandag maakt Sofie kippensla 'royal': salade is een ideaal gerecht om restjes gegaarde kip in te verwerken, dus dat zit goed. Jammer genoeg heeft ze niet genoeg kippenrestjes om haar verder wel lekkere kipsalade te maken. Er is toch wel ergens iets mis met dat "restjes thema" op maandag.
  • Dinsdag gaat Sofie het klassieke mosselen recept met friet aanpakken. Lees hier verder hoe ze bij Ons Kookboek in 7 stappen mosselen koken, ook SOS Piet heeft een lekker recept om mosselen klaar te maken met roomsaus. Eens benieuwd hoe Sofie deze klassieker aanpakt en of ze ook zoals Jeroen Meus haar frieten voorbakt in een frietketel van amper 140 graden?
  • Woensdag is bakdag: Sofie gaat supersnelle appelflappen met bladerdeeg maken, in Goe Gebakken zag je ze al eens appelflappen maken, maar dan met zelf gemaakt gistdeeg en appels die tot moes werden gekookt.
  • Donderdag voor een keertje geen vis, maar wel kalkoen in gevulde courgette.
  • Vrijdag zou de de Italiaans pizza quattro stagioni aan bod komen: de pizza met 4 verschillende toppings, maar de pizza die Sofie gaat maken, noemt eigenlijk pizza capricciosa: zelfde vulling van de quattro stagioni, maar gewoon alles door elkaar gemengd. Sofie had in De Meesterbakker al eens een keertje pizzadeeg laten maken.
Alvast elke werkdag weer kijken naar De keuken van Sofie Dumont om 18.00 uur op Vlaanderen's commerciële zender VTM.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.