Week 4 recepten uit De Keuken van Sofie

11:24 AM

Van 17 tot 23 september 2012 maakt Sofie Dumont omelet met restjes, cordon bleu, een lekker gebak, kabeljauw en op vrijdag couscous met kip.

Na 3 weken De Keuken van Sofie blijkt dat de enige rode draad in het "gezond" thema van donderdag overblijft, is dat er die dag in de recepten geen vlees gebruikt wordt. Eerst dachten we dat Sofie ook geen zout ging gebruiken, maar in haar gazpacho van vorige donderdag kiepert ze een flinke snuif zout. Misschien wel onder druk van de sponsor Carrefour, want als er 1 rode draad is in de afleveringen van Dagelijkse Kost van Jeroen Meus, dan is het de grote, blauwe strooibus met witte letters "zout" van dezelfde sponsor. Waarom ze het donderdag thema niet gewoon "koken zonder vlees" noemen, is ons verder een raadsel.

Ook het maandag restjes dag blijft een grap: Sofie had vorige maandag 32 grijze tijgergarnalen  "op overschot":

1 pak grijze tijgergarnalen uit de diepvries van Carrefour

Dat zijn dus bijvoorbeeld ongeveer 3 pakken van bovenstaande ingevroren garnalen die je op overschot hebt? Misschien is dat haalbaar in een restaurant, maar toch niet in een normale Vlaamse keuken zou ik denken.

Restjes van groenten hadden bijvoorbeeld perfect kunnen weggewerkt worden in de gazpacho van donderdag: mix de groentenrestjes en zelfs broodrestjes gewoon met de watermeloen.

Vrijdag is en blijft een "Belgische kok probeert een gerecht klaar te maken uit het buitenland". Sofie's chili con carne lijkt in de verste verte niet op het nationale gerecht van Texas, al moet gezegd dat Sofie die vrijdag wel een zeer lekker stoofpotje klaarmaakt. lekker recept, foute naam dus.

De dinsdag klassiekers zijn best interessant om te zien hoe Sofie bekende gerechten klaarmaakt. Maar of het echt lekker is om de blaadjes van 1 gans takje rozemarijn in 1 kilogram gehaktballen te verwerken, is naar mijn smaak teveel van het goede. Maar goed, over smaak valt niet te twisten :)

Woensdag is en blijft de leukste dag om Sofie bezig te zien, al ging ze ietwat sterk in de herhaling met bijna dezelfde plattekaastaart die ze ook al in Goe Gebakken had klaargemaakt.

Sofie Dumont recepten van 17 tot 21 september 2012

  1. Maandag gaat Sofie een omelet bakken in de oven met restjes van haar gehaktballen en plattekaas, met tomaat en knolselder
  2. Dinsdag: een variatie op de klassieke kippen cordon bleu (een schnitzel opgerold met van binnen ham en kaas) met varkensvlees, gebakken aardappelen in de pan en wortelen met sinaasappel en abrikozenconfituur in de oven
  3. Woensdag wordt er natuurlijk weer lekker gebakken, alhoewel... Sofie's "pot pourire" lijkt op echte plantjes met bloempjes in teelaarde in een bloempot: het gaat echter wel degelijk om eetbare vanilleroom met een lekkere chocolade crumble recept.
  4. Donderdag is dus "geen vlees dag" en serveert Sofie een kabeljauwfilet in de oven met flink wat rauwe groenten waaronder een koolsla van de kleinere versie van de witte kool: spitskool. Bovendien is spitskool een zomergroente, waar witte kool een wintergroente is: Sofie blijft dus de seizoenen volgen.
  5. Vrijdag gaat Sofie jammer genoeg haar couscoussière niet gebruiken waarvoor deze gemaakt is: couscous stomen boven een stoofpotje van groenten en vlees. Sofie heeft de kunst van de Marokkanen niet onder de knie, noch om echte couscous te verwerken, noch om de groenten supergaar te koken. Ook maakt ze zelf geen persoonlijke kruidenmengeling maar gebruikt ze kruiden uit een potje: het doet even denken aan de kruidenpotjes van Piet Huysentruyt . Dus gewoon weer op zijn Belgisch een pakje instant couscous om verder wel supersnel couscous met kip te maken.
Kijken dus naar De keuken van Sofie Dumont: elke werkdag om zes uur 's avonds op de Vlaamse commerciële zender VTM.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.