Week 3 recepten uit De Keuken van Sofie

1:55 AM

Deze week maakt Sofie Dumont kaastaart, garnaal of scampi brochette, gazpacho, chili con carne en als klassieker gehaktballen of bouletten met aardappelpuree.


Na 2 weken kijken naar De keuken van Sofie, blijf het donderdag thema "gezond koken" een raadsel. Deze week wordt het gazpacho met geitenkaas. Er werd de vorige donderdagen 2 keer geen vlees gekookt: misschien is het simpelweg de bedoeling vegetarische gerechten voor te schotelen? Er wordt steevast ook geen zout gebruikt: het is een feit dat er teveel zout in fastfood zit, maar het is tevens een feit dat er teveel suiker zit in industriële gerechten (zoals in gewoon wit brood). Moesten het alleen recepten zijn voor de slanke lijn, dan is de zure room niet echt op zijn plaats en makkelijk te vervangen met yoghurt.

"Gezond" is een manier van leven, en wordt wel belachelijk aangepakt als er donderdag alleen zoutloos gaat gekookt worden. Nu ga je al de betere richting uit als je "alles" uit je biologische tuin kan halen, wat dan voor een volledige zelfvoorziener wel een grotere tuin vraagt als die in "het huis van Sofie". Maar goed: beter iets dan niets.

Kippen in je tuin is dan weer iets zeer makkelijk, maar om het gezond te houden moet je de beestjes wel graan en groen geven en vooral geen industriële leg korrel waar God mag weten wat voor spul in gedraaid is. Een goed gevoede kip legt 5 eieren op 6 dagen (op koude en hete dagen zeker minder), dus wil je elke dag een vers eitje, zet dan minstens 2 kippen bij elkaar. Hebben de beestjes gelijk wat gezelschap.

Zet ook geen haan bij 2 kippen zoals dat "in de tuin van Sofie Dumont" het geval is. Ten eerste eet een haan evenveel, zoniet meer, dan de (kleinere) kippen, maar hij legt er geen eieren voor in de plaats: geen goed rendement van je kippenvoeding naar je eieropbrengst toe. Bovendien: een haan heeft normaal een harem van 10 tot 20 kippen... hier hoef ik hopelijk niet verder uit te leggen wat er met 2 in plaats van 20 kippen gebeurd zo elke dag met een viriele haan... Voor verdere tuintips kijk je best naar wat Tuinman Angelo op zaterdagen te zeggen heeft.

Sofie Dumont recepten 10 tot 14 september 2012

  1. Scampi brochette met groenten, ananas, champignons en garnalen, geserveerd met een kommetje rijstMaandag: creatief met restjes: scampi grillen en groentenbrochetten met kerstomaten met champignons bakken. Je kan hier opnieuw andere restjes uit je ijskast bij op de stokjes spiesen zoals stukjes paprika, courgette of ananas uit blik. Ikzelf marineer de garnalen in een sausje van half sojasaus, 1/4 de chili saus en 1/4de chili-looksaus. Kijken op maandag dus naar het nieuwe recept van Sofie Dumont.
  2. Dinsdag is een klassieker: bouletten, frikadellen of gehaktballen recept met gruyère en geserveerd met aardappelpuree met verse tuinkruiden. Als Sofie dan toch graag met zure room werkt: het smaakt ideaal onder aardappelpuree met wat verse look en bieslook of lenteui. Andere gehaktballen klassiekers: Piet Huysentruyt heeft eens supergrote Franse caillette klaargemaakt en Jeroen Meus maakte ook al eens supergrote vogelnestjes.
  3. Woensdag is waar we steeds zitten op te wachten een gebak: jammer genoeg deze keer alweer een plattekaastaart, geserveerd met moes van frambozen en appels. We kijken eigenlijk uit naar originele, nieuwe gebak recepten en niet iets wat al eens is voorgedaan in een "vettiger jasje" zoals in Sofie's eigen kaastaart met speculoos uit Goe Gebakken, de warme en koude kaastaarten van Jeroen Meus of Piet Huysentruyt (bijvoorbeeld kaastaart met speculaas) of de kaastaart uit SOS Piet.
  4. Donderdag ietwat vegetarisch: een Spaans geïnspireerde koude gazpacho soep, een koude soep waar je flink wat groenten en kruiden in kan verwerken, mooi geserveerd met verse tuinkruiden, tomaat, geitenkaas en gebakken croutons. In De Perfecte keuken maakte mede presentatrice Petra Vandewouwer reeds een andere, heerlijke koude soep: Salmorejo.
  5. Vrijdag: chili con carne: in plaats van gehakt rundsvlees met chili pepers zoals in Texas, gebruikt Sofie 2 soorten schapenvlees, 2 soorten bonen uit blik en flink wat extra groenten. Vergelijk alvast met de chili con carne van Sofie's voorganger Piet Huysentruyt die wel degelijk gedroogde bonen gebruikt en veel minder extra groenten toevoegt.
Kijken naar De Keuken van Sofie Dumont kan je van maandag tot vrijdag om 18.00 uur op de Vlaamse VTM.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.