Dagelijkse Kost en De Keuken van Sofie

12:19 AM

Neem de keuken uit Dagelijkse Kost van Jeroen Meus, zet er Sofie Dumont in, zend Sofie telkenmale de tuin in voor haar groenten en kruiden, en hoera: De Keuken van Sofie is een feit.

Na de eerste week kijken naar het nieuwe kookprogramma van Sofie, lijkt het er sterk op dat ze bij VTM Dagelijkse Kost van Jeroen Meus in een nieuw jasje hebben gestoken. Wat is er nieuw:
 • Sofie vindt verse groenten, fruit en kruiden in "haar" tuin
 • Elke weekdag heeft een ander thema.
 • Sofie bakt in olie.

De Keuken van Sofie lijkt heel erg op de keuken van jeroen meus uit Dagelijkse Kost

De gelijkenissen zijn troef: een erg op elkaar lijkende rustieke keuken, Carrefour producten, en een camera die je steevast volgt als je de ijskast open doet. Ook leuk dat VTM De keuken van Sofie net voor Dagelijkse Kost van Jeroen Meus uitzendt en beide programma's elkaar mooi aanvullen zonder echt met elkaar te wedijveren.

De themadagen vullen elkaar niet echt aan: zo kookt Sofie op donderdag voor de slanke lijn, waar ze op woensdag - bakdag - flink wat vette room en zure room gebruikt als taartvulling. Op zich niet erg als je gewoon per thema wil kijken:
 • Maandag koken met restjes: niet echt snel de ijskast uitkuisen en er iets mee op tafel toveren, Sofie kookt echter een volledig gerecht waar ze het restje doet in "verdwijnen"
 • Dinsdag een Vlaamse klassieker: in vergelijking met Jeroen Meus en Piet Huysentruyt is Sofie's versie van Paling in het groen wel het snelst klaar. Hopelijk zet ze deze trend verder: lekker, snel en gezond koken is wel iets waar iedereen op zit te wachten.
 • Woensdag is gebakjesdag: iets waar Sofie duidelijk in uitblinkt
 • Donderdag is slanke lijn dag: in Sofie's recept voor inktvis bleek dat "gezond" staat voor geen zout en veel groenten. Hopelijk wordt dat concept wat ruimer geïnterpreteerd in de volgende donderdagen: keuze van gezonde ingrediënten, keuze van gezonde kooktechnieken, nadruk op biologische teelt, of simpelweg: wat is een gezonde lifestyle?
 • Vrijdag is buitenlandse recepten dag: een kopie van wat zovele andere chefs doen: klaarmaken van buitenlandse recepten zonder buitenlandse kooktechnieken. Zowat hetzelfde alsof een marsmannetje frietjes in 1 keer zou bakken en het "aardse frieten" zou noemen...
  Vietnamese recepten van Gwen (Truong Thi Quyên) in De Perfecte Keuken met Piet Huysentruyt
  Voor Aziatische recepten inviteerde Piet Huysentruyt bijvoorbeeld Gwen (Truong Thi Quyên), eigenares van het Brusselse "Little Asia" Vietnamees restaurant. Zo spreekt Piet van gember als "aphrodisiac", waar Gwen probeert uit te leggen hoe verschillende ingrediënten inwerken op de warm en koud component van het lichaam... Juist ja: als een Vlaamse chef buitenlands "kookt", mis je 90% van zowel het gerecht, de kooktechniek, de cultuur, de gezondheid en niet te vergeten, de authentieke smaak.
Samengevat lijkt het erop dat Sofie een nieuw bakprogramma heeft op woensdag op VTM, waarrond dan 4 andere thema's moesten geprogrammeerd worden. Waar Piet Huysentruyt & Petra Vandewouwer samen De Perfecte keuken deden, spaart het ook 1 wedde uit om maar 1 chef de presentatie te laten doen. Duidelijk een commercieel uitgangspunt:
 • neem het populaire Goe Gebakken van VT4 zoals het was met Sofie Dumont en zet op woensdag,
 • laat Sofie gelijk de rest van de week vullen met 1 recept (alle 5 afleveringen van 1 week worden op dezelfde dag geschoten)
 • laat maar 1 chef het programma presenteren en
 • werk op analoge wijze als het populaire Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.
Het wiel werd dus niet heruitgevonden voor de opvolger van De Perfecte Keuken en we hebben Sofie terug waar we ze het liefst bezig zien: in haar eigen bakprogramma. Dus zolang de formule van Jeroen lukt, is er geen reden waarom het niet zou lukken met Sofie.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.