Zandkoekjes bakken

9:05 AM

2 recepten om zandkoekjes te bakken met een stukje gekonfijt fruit in't midden: basisrecept met vanillesuiker en een lekker theekoekje met extra Earl Grey theepoeder.

Earl Grey thee is een "gewone thee" maar dan wel meer aromatisch doordat er olie uit de schil van de citrusvrucht bergamot is toegevoegd. Maak eerst het vanille koekjesdeeg en voeg bij de helft van het deeg de thee toe voor de andere smaak.

Zandkoekjes worden gemaakt op basis van deeg zonder vocht (zoals ook in Sofie's ander zandkoekjes recept). Er wordt dan ook poedersuiker gebruikt omdat gewone kristalsuiker te weinig vocht ter beschikking zou hebben om op te lossen.

De bloem heeft traditioneel ook veel tijd nodig om al de boter op te nemen, waardoor koekjesdeeg voor zandkoekjes meestal een tijdje in de ijskast gelegd wordt om wat dan heet "te rusten".

In dit recept gaat Sofie direct na het mengen van het deeg aan het bakken, ikzelf zorg er wel voor dat ik het deeg een 20 (jaja, twintig) tal minuten laat mengen op lage snelheid in de keukenrobot.

Sofie is duidelijk een excellent bakker als het op spuiten van koekjes aankomt (zie foto rechts voor haar creaties uit haar eerste Goe Gebakken kookboek), ikzelf lepel de koekjes gewoon op de bakplaat (foto links): minder mooi maar evenzeer lekker.

Je spuit natuurlijk vormpjes zoals je wil, wel handig dat als je 2 verschillende vormpjes spuit, je de vanillekoekjes makkelijk van de theekoekjes kan onderscheiden.


Video ter promotie van Sofie's eerste Goe Gebakken kookboek, met op seconde 12 en 13 de foto's van Sofie's gespoten zandkoekjes.

Zandkoekjes recept

 • 140 gram hoeveboter uit de ijskast
 • haar kookboek zegt 60 gram poedersuiker, op TV gebruikte ze 160 gram poedersuiker
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • een snuifje zout
 • 170 gram tarwebloem
 • 25 gram eiwit
 • 1 zakje earl grey thee
 • gekonfijt fruit: bijvoorbeeld stukjes rode maraschino kersen of Franse gekonfijte bigaro kersen en in reepjes gesneden groene steel van engelwortel (angelica)

Hoe maak je zandkoekjes

Zandkoekjes bakken met gekinfijt fruit
 1. Doe de boter in een kom en meng met een keukenrobot of met kloppers tot de boter mals is.
 2. Voeg dan de poedersuiker met de vanillezaadjes toe: doe dit op lage snelheid zodat het poedersuiker niet uit de kom stuift. Blijf kloppen tot de boter en de poedersuiker volledig in elkaar gemengd zijn.
 3. Voeg dan de bloem en het eiwit toe, en meng met de keukenrobot of kloppers op lage snelheid.
 4. Haal ondertussen de earl grey thee uit het zakje en kneus tot poeder in een vijzel of verpulver in een elektrisch koffiemolentje.
 5. Als al de bloem onder het deeg is gemengd, meng je het deeg even op hoge snelheid.
 6. Doe de helft van het deeg in een spuitzak met een pinkdikke gekartelde spuitmond en spuit ronde koekjes op een bakplaat: begin in het midden en draai daar een plat toefje rond.
 7. Meng met een houten lepel de rest van het deeg met het theepoeder, doe in een spuitzak en spuit een ander vormpje: bijvoorbeeld spuit wat deeg van je weg en ga er dan terug over richting naar jezelf toe en duw naar beneden zodat je een soort slakkehuisje hebt.
 8. Verwarm de oven op 220 graden.
 9. Versier de zandkoekjes met het gekonfijt fruit erop gelegd of er wat in geduwd en laat een 8tal minuten bakken op 220 graden. Haal uit de oven en schud en klop even met de bakplaat zodat de koekjes mooi los komen.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.