Petit Beurre Taart

11:18 PM

De meest simpele taart die er bestaat: petit beurre taart recept van Sofie Dumont, geïnspireerd op het boterroomkoek recept uit Ons Kookboek van het KVLV.

Ons Kookboek dompelt de koekjes in koffie, melk of chocolademelk, en houd de ondersta laag koekjes droog voor de stevigheid (zoals ook zo voorgedaan in SOS Piet's petit beurre taart, al is Piet veel zuiniger met de poedersuiker: 1 eetlepel per 60 gram boter, waar Sofie en Ons Kookboek evenveel suiker als boter gebruiken in de boterroom.).

Sofie schik de koekjes op een smalle, rechthoekige presenteerschaal waar 5 in 1 rij naast elkaar gelegde koekjes mooi in passen. Serveer de taart op dezelfde schotel, want Sofie's taart zal breken als je ze probeert te verplaatsen omdat ze al haar koekjes in koffie dompelt.

Sofie haalt haar inspiratie dus meer bij een zachte tiramisu, dan bij een taart met krokante bodem. Ze stelt dan ook voor om alcohol (cognac) te mengen onder de boter en de koffie. Ons Kookboek houdt duidelijk meer van krokant door zowel de onderste koekjes droog te houden, als ook koekjes te verkruimelen bovenop de laatste laag boterroom.

Recept petit beurre taart

 • 1 tot 2 kopjes espresso
 • petit beurre koekjes: Sofie gebruikt 30 koekjes: 5 koekjes op een rij, 6 rijen koekjes op elkaar
 • een half pak echte boter op kamertemperatuur gebracht
 • het zelfde gewicht aan poedersuiker: hoe meer poedersuiker, hoe lichter de crème au beurre, voor een noch lichtere boterroom met opgeklopte eieren, lees je best dit crème au beurre recept van Piet Huysentruyt waar je dan meteen wat ideeën kan opdoen om de taart te maken met chocolade of met vers fruit
 • garnering: puur cacaopoeder of een blok chocolade en een rasp of hagelslag

Hoe een petit beurre taart maken

4 lagen petit beurre koekjes tussen laagjes boterroom met bovenop de taart geraspte chocolade
 1. Zet een sterk kopje espresso en giet het in een brede schotel zodat het snel kan afkoelen.
 2. Neem een kom en doe hierin de boter met de poedersuiker. Begin met een spatel de bloem door de boter te duwen. Als de boter makkelijker te hanteren wordt, roer je alles verder om met een handgarde: de room is klaar als de kleur iets witter ziet dan de boter waarmee je gestart bent.
 3. Begin met de lagen te vormen: leg 1 koekje in de koffie (tel 1 seconde), draai het om (tel opnieuw 1 seconde) en leg op de serveerschotel. Doe dit met andere koekjes totdat de bodem van de schotel bedekt is met 1 laag koekjes.
 4. Smeer er dan een laag boterroom op: hoe vochtiger je koekjes en hoe kouder de boterroom, hoe makkelijker de koekjes kunnen breken tijdens het smeren, dus ga ietwat voorzichtig te werk en gebruik desnoods je vingers, want deze zijn warmer dan een broodmes. Maak een zo egaal mogelijke laag.
 5. Herhaal: leg er weer een laag in koffie gedompelde koekjes over,
 6. en een laag boterroom.
 7. Smeer de rest van de boterrroom op de bovenkant en rondom de zijkanten van de taart.
 8. Versier de bovenkant van de petit beurre taart door en met een vork schuine, evenwijdige lijnen in te trekken en dan te overstrooien met puur cacaopoeder of geraspte chocolade. Laat de boterroom opstijven in de ijskast.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.