Appelcake Recept

12:56 AM

Makkelijk appelcake recept op basis van een vier vierde cake maar met extra honing van binnen en suiker van buiten.

In plaats van de beboterde vorm te overstrooien met bloem, strooit Sofie er suiker in, wat aan de cake een mooie glans gaat geven. Doe een paar schepjes griessuiker in de vorm, draai goed rond zodat de suiker overal met de boter in contact komt, en schud de overtollige suiker terug uit de cakevorm. Je kan ook extra kaneelpoeder, speculaaspoeder of vanillepoeder mee onder de suiker roeren alvorens er de vorm mee te bedekken.

Sofie gebruikt het recept van de vier vierde cake (250 gram elks van eieren, bloem, boter en suiker), maar vervangt 50 gram suiker met 50 gram honing voor wat extra smaak.

Ikzelf roer graag nog wat nootjes door het gemengde cakebeslag en strooi eerst wat kaneelpoeder over de appels als ze wat zuur zijn.

Doe de oven het eerste half uur niet open. Prik er na 40 minuten met een priem in: als de priem er droog (geen nat deeg dus) uit komt, is de cake klaar.

Bakt het cake-oppervlak al snel donkerbruin, zet de oven dan op 175 graden en laat 5 tot 10 minuten langer bakken.

Appelcake ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 200 gram griessuiker
 • 50 gram vloeibare honing
 • 250 gram biologische eieren (of 5 eieren uit de supermarkt van 50 gram elks)
 • een snuifje zout
 • een theelepeltje vanillepoeder
 • 2 (JonaGolden) appelen

Hoe appelcake maken

Makkelijk appelcake recept waarin wat suiker werd vervangen door honing
 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Vet een tulband cakevorm in met boter en bestrooi met wat suiker.
 3. Neem een mengkom, snijd er de boter in stukjes in, voeg de suiker en de honing toe en klop op lage snelheid romig.
 4. Meet 250 ml eieren af: heb je teveel, dan giet je wat eiwit weg maar behoud de dooiers.
 5. Weeg ook de bloem af.
 6. Als de boter romig geklopt is, voeg je het snuifje zout en het vanillepoeder toe.
 7. Voeg dan keer per keer wat eieren en wat bloem toe aan de boter en klop verder met de keukenrobot op lage snelheid (zodat de bloem niet in de ganse keuken vliegt). Als de bloem onder het deeg geroerd is, kan je de versnelling wat hoger zetten.
 8. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes: elk kwartje in 3 schijfjes. Heb je een gekartelde cakevorm, doe dan de helft cakebeslag in de vorm en duw de appelschijfjes in elke kartel van de wand mooi op zijn plaats. Heb je geen gekartelde wand, duw de appelschijfjes dan gewoon rondomrond in het deeg. Leg de rest van de schijfjes rondom het midden en vul de vorm met de rest van het beslag.
 9. Bak de appelcake een 40 tal minuten af in een oven van 200 graden.
 10. Haal de cake uit de oven, leg er een bord over en draai om. Klop overal wat op de cakevorm, want de suiker doet de cake kleven aan de wand, totdat de cake loskomt.

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.