Sofie Dumont kookt in Tournée Générale

11:45 PM

Sofie Dumont kookt Vlaamse tarbot met mousseline van karnemelk en aardappel met Tripel Hop van de brouwerij Rodenbach: het nieuwe bier uit het Lifestyle programma Tournée Générale op Eén.

Het gaat hier om een bier dat 2 weken hergist op fles met een mooie witte schuim die aan de wand van het glas blijft kleven.

Aan de neus een zeer hoppig bier en een beetje banaanfruitig. Een zeer verfrissende smaak met hint van yoghurt, pompelmoes en limoen, bitter van smaak maar met een zeer zachte nasmaak (nauwelijks nog bitter). Het complexe bier bevat kruiden en specerijen en alhoewel 7.5% alcohol bevattend, proef je de alcohol er niet bovenuit. Met andere woorden: het bier is straffer dan je denkt!

Ray is overenthousiast om sexy Sofie Dumont uit de eerste aflevering te ontmoeten: het is daar dat Sofie Dumont Ray en Jean een missie gaf om een bier te creëren waar zij dan een gastronomisch gerecht mee zal koken in Sofie's restaurant Les Eleveurs.

Sofie combineert alle smaken: bitter, zuur, zoet op een eenvoudig Vlaams gerecht. Ze maakt gestoomde aardappelen in de stoomoven. een confit van rode wijn met suiker, tarbot in de oven, gepocheerd ei met een soort mousseline saus met aardappel en karnemelk, overstrooit met wat Ibericoham poeder (gedroogde ham in de mixer tot poeder verwerkt).

Sofie Dumont serveert tripel hop schuim bovenop een Vlaams gerecht met tarbot, gepocheerd ei en mousseline van aardappel en karnemelk in Tournée Générale

"Waar is het bier?" ... vraagt Jean Blaute! Wel, Sofie vindt het jammer om dit lekkere bier te koken, en spuit het bier met CO2 uit een sifón bij op het bord...

Ik heb het bier nog niet geproefd, maar als ik merk dat Sofie het bier niet meekookt, horend in de brouwerij dat het bier toch wel bitter is, en afgaand op de naam alleen al "Tripel Hop", is dit dus waarschijnlijk niet het ideale drankje om bij een traditioneel stoofvlees met bier te gebruiken: waarschijnlijk zal het vlees de bitterheid van het bier overnemen en verdwijnt alzo de lekkere smaak van het vlees en de complexiteit van het verse bier.

Vandaag 23 maart 2011 kijken naar Tournee Generale met Sofie Dumont op de Belgische TV zender Eén.Sofie Dumont spuit het Tripel Hop bier over haar gastronomisch Vlaams gerecht (11minuten57seconden in de video)

Voor Meer Inspiratie: Lees hier verder:

Taart die Ieder kan Bakken!

Frangipanetaart

De makkelijkste taart onder alle taarten: lekker frangipanetaart recept, nu nog eenvoudiger door bladerdeeg uit de winkel te gebruiken.